Grzybowe babeczki
Składniki
– 25 dag makaronu typu małe kolanka;
– 25 dag kurek (lub innych grzybów);
– 2 łyżki masła;
– 2 cebule;
– 10 dag mozzarelli;
– 5 łyżek śmietany (22-proc.).
Składniki na sos
– 5 dag parmezanu;
– 6 jajek;
– 5 łyżek serka mascarpone (albo tłustego sera twarogowego);
– sól, pieprz.
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebule obrać, posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mozzarellę pokroić w kostkę. Grzyby umyć, pokroić, krótko obgotować i odcedzić. Makaron, cebulę, mozzarellę i przestudzone grzyby połączyć, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Ser mascarpone wymieszać z jajkami i startym parmezanem. Dodać sól i pieprz do smaku. Formy do muffinek posmarować masłem i napełnić masą makaronowo-grzybową. Polać sosem serowo-jajecznym i poczekać, aż jego nadmiar ścieknie. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Przepis pochodzi z gazety Pani domu poleca 7 (82)/2009.