grzybowa z makaronem z naleśników

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Tak na wszelki wypadek wyjaśniam – nie wymyśliłam makaronu z naleśników i nie przypisuję sobie jego autorstwa .Myślałam,że wszystkim którzy już trochę gotują jest on doskonale znany , a użycie go podpowie jak można sobie ułatwić życie .

Taka pośpieszna grzybowa z makaronem z naleśników :
Czasem tak jest ,że czas nas goni i trzeba skorzystać z gotowych produktów lub pół produktów. To mnie spotkało dziś .

Czas : 15 minut

Składniki :

1 zupa pieczarkowa lub grzybowa ,, z papierka „ ( ja użyłam borowikowej Knorra )
½ szklanki słodkiej śmietanki
½ litra rosołu ( jak nie ma to wody )
20 dag pieczarek
2 łyżki masła
6 gotowych naleśników ( ja miałam zamrożony gotowy makaron z naleśników )
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na maśle .Przełożyć do garnka i zalać rosołem , wywarem warzywnym lub wodą i gotować 10 minut. Rozrobić w odrobinie wody gotową zupę grzybową ,, z papierka „ i wlać do garnka . Gotować 5 minut. Wlać śmietankę . Doprawić zupę do smaku .Naleśniki ( jeśli były zamrożone to przelać gorąca przegotowaną woda by rozmarzł i odcedzić ) zwinąć w ruloniki i pokroić w paseczki. Na talerzach ułożyć makaron naleśnikowy , zalać gorącą zupą posypać natką .

Drobna rada .Ja przy okazji gotowania rosołu odlewam sobie za każdym razem jakieś ½ litra , studzę i mrożę , a potem mam gotowy jak musze zrobić szybką zupę lub sos .
Tak samo postępuje z naleśnikami .Co jakiś czas smażę sobie kilkanaście naleśników , kroję je na makaron , dzielę na porcje i zamrażam .Mam gotowy do zup owocowych , grzybowej, lub innych .Można z niego też robić deser ze słodkim sosem i owocami .

nadesłane: Babciagramolka