Grzybnięte placki Eli

25 października 2010, dodał: eli_555
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 kg ziemniaków
25 dkg kurek
25 dkg podgrzybków
25 dkg pieczarek
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 jajka
8 dużych łyżek mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia

Cebule drobniutko posiekać. Grzyby obrać, większe pokroić i każdy gatunek osobno usmażyć na 2 łyżkach oleju z odrobiną cebuli, solą i pieprzem. Ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami (nie na miazgę) i na sicie odcisnąć nadmiar soku (nad garnkiem). Do ziemniaków dodać ostudzone grzyby, resztę cebuli, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, jajka, skrobię która ustała się z odciśniętego soku (sok ostrożnie zlać) doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką ciasto formując placki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego!

file1288029337