Grzybki do kawy
Artykuł zewnętrzny
Chrupiące ciasteczka z posmakiem toffi, w zaskakujących kształtach…
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru trzcinowego Dremerara
- 2 całe jajka
- kostka masła 200g
- płaska łyżeczka miałkiej soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- torebeczka cukru waniliowego 8g
- kilka kropli aromatu do ciast np. cytrynowego, ale może być dowolny
- 1 op. gotowej polewy z czekolady deserowej (albo 1 tabliczka czekolady deserowej)
- 1 opakowanie gotowej polewy z czekolady białej (albo 1 tabliczka czekolady białej)
- 1 opakowanie gotowego lukru kolor zielony
- ew. kilka łyżek cukru pudru+niewielka ilość soku z cytryny (ok.2-3 łyżeczek)
Opis przygotowania
Masło włożyć dzień wcześniej do zamrażalnika, ma być zamrożone „na kość”. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito do miski; dodać cukier trzcinowy, cukier waniliowy, aromat. Na tarce jarzynowej zetrzeć zamrożone masło na wiórki, dodać je do mąki, wbić jajka – szybko zagnieść ciasto, tylko tyle aby składniki się połączyły, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez godzinę w lodówce. Stolnicę posypać mąką, ciasto wałkować na grubość ok.0,5cm, foremką w kształcie grzybka wykrawać ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z resztek ciasta nożykiem wyciąć kępki trawy. Piec w 170st.C kilka minut, do zrumienienia. Gotowe polewy (albo czekoladę połamać do osobnych miseczek) i rozpuścić wstawiając je do kąpieli wodnej. Zamiast białej, czekoladowej polewy można utrzeć lukier z kilku łyżek cukru pudru i soku z cytryny. Po ostygnięciu ciasteczek kapelusze smarować ciemną polewą, nóżki- jasną lub białym lukrem a trawę zielonym. Grzybki można zlepiać po dwa smarując je np.powidłami, są wtedy bardziej miękkie. Można, oczywiście, wycinać dowolne kształty – kwiatki,serduszka, zwierzątka albo po prostu kółka zwykłą szklanką.