Grzanki inaczej
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 6 kromek czerstwego chleba, 25 dkg. kiełbasy, 2 jajka, duża cebula, 1/3 szklanki mleka, 15 dkg. żółtego sera, kiszony ogórek, po 3 łyżki majonezu i keczupu, majeranek, słodka papryka, 4 łyżki oleju do smażenia, sól, pieprz.
Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Przełożyć na talerz, a na reszcie oleju usmażyć cebulę i kiełbasę. Następnie wymieszać je z chlebem, zalać mlekiem roztrzepanym z jajkami i przyprawić do smaku. Z wierzchu posypać startym serem. Przykryć patelnię i trzymać na ogniu aż ser się stopi. Ogórek kiszony zetrzeć na tarce, wymieszać z keczupem, majonezem, pieprzem i papryką.