Grzaniec z wina z pomarańczą
Składniki:
- butelka czerwonego wina półsłodkiego
- 3-4 goździki
- gałka muszkatołowa
- laska wanilii (ew. cukier wanilinowy)
- 1-2 pałeczki cynamonu (może być w proszku)
- pół pomarańczy
- pół cytryny
- kawałek świeżego imbiru
- rum (lub brandy)
Przepis:
Do garnka wlewamy wino i podgrzewamy. najlepiej czerwone półsłodkie.
Jeżeli pod ręka ma się jedynie wytrawne, lub półwytrawne wino to można dodać do grzańca miód.
Uwaga: nie wolno dopuścić do zagotowania wina, gdyż straci ono swój aromat.
Do wina dodajemy przyprawy, tj. cynamon, wanilię, goździki. Z gałką muszkatołową (szczególnie taką w kulkach) i imbirem radzę postąpić delikatnie, gdyż przyprawy te mają dość ostry smak i aromat. Ja dodaję jedynie szczyptę gałki muszkatałowej i 1-2 plasterki świeżego imbiru (lepiej jednak utrzeć kawałek jeżeli się ma tarkę pod ręką).
Owoce kroimy w grubsze cząstki wraz ze skórką, więc należy pamiętać o uprzednim dokładnym umyciu ich. Dorzucamy do mikstury.
Na koniec dolewamy odrobinę rumu (kieliszek dla aromatu, lub szklankę dla mocniejszych wrażeń).
Grzaniec najlepiej smakuje z szerokich glinianych naczynek lub szklanych kubeczków.