Grzanki ze śledziową sałateczką
Artykuł zewnętrzny
małe co nie co do przegryzienia
składniki:
- filety śledziowe solone
- ogórki kiszone
- cebula cukrowa
- majonez
- musztarda
- posiekana natka pietruszki i koperek
- chleb żytni razowy, ale może być też bułka
- kiełki
- sałata
- olej
- pieprz mielony
sposób przygotowania: 2 filety śledzia solonego dobrze wymoczyłam. Jeśli kupicie takiego na tacce, w oleju, to nie trzeba go już moczyć. Posiekałam go dość drobno. Posiekałam też 2 ogórki kiszone i jedną małą cebulkę. Dodałam majonez, ok. 2 łyżek, trochę posiekanej natki i koperku, razem ok. 1 łyżki, odrobinę musztardy i doprawiłam pieprzem. Odstawiłam na kilka godzin żeby smaki się przegryzły. Kromki chleba można usmażyć na patelni smarując je wcześniej olejem albo opiec w tosterze. Ja wycięłam małe kawałki foremką do ciasteczek. Na każdą kromeczkę nałożyłam porcję śledziowej masy i ułożyłam je na talerzu posypanym kiełkami i przybranym liściem sałaty. Wyszła bardzo smaczna przegryzka :-)