Grzaneczki cynamonowe
Artykuł zewnętrzny
Chrupiące i pachnące – świetny dodatek np. do zupy albo sałatki owocowej..
Składniki
- 2 bułki grahamki (albo kajzerki, albo 5-6 kromek bułki wrocławskiej)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1-2 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania
Bułeczki pokroić na kromki a następnie w kosteczkę, przesypać do miski. Masło roztopić i skropić nim równomiernie kawałki bułki. Cukier i cynamon wymieszać i posypać nim bułkę, dokładnie wymieszać. Kawałeczki wysypać pojedynczą warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Trzeba pilnować bo szybko się rumienią a cukier łatwo się pali. Podawać po przestudzeniu jako dodatek do zup mlecznych, owocowych, chłodników z owocami, sałatek owocowych. Dzieciaki je uwielbiają! Nie wykorzystane tego samego dnia można przesypać do szczelnego pojemnika i przechowywać przez kilka dni, najlepiej w lodówce.