Grzanciki z kurkami

30 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

kilka kromek czerstwego chleba i trochę grzybów – to niewiele, ale wystarczy by przygotować smaczną przekąskę

Składniki

  • kilka kromek pieczywa – chleba zwykłego, razowego albo bułki (najlepszy lekko czerstwy)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 25 dkg świeżych kurek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 czubata łyżka posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka startego ostrego żółtego sera
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii
  • 1-3 łyżeczki suszonego lubczyku
  • do smaku: sól i pieprz mielony
  • kilka listków bazylii do dekoracji
  • 3 łyżki oleju

Opis przygotowania

Grzyby oczyścić, opłukać, ew. pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać, zeszklić cebulkę, dodać czosnek, grzyby i lubczyk, smażyć na małym ogniu kilka minut. Dodać żółty ser i mieszać aż się rozpuści, doprawić solą i pieprzem, na koniec dodać bazylię. Kromki pieczywa okroić ze skórki, można też wyciąć z miąższu jakieś ciekawe kształty foremką do ciastek. Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać nieco soli i pieprzu. Obtaczać w tej mieszance kromki chleba i smażyć je na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Na gorące grzanki/tościki, czyli grzanciki, nałożyć po porcji grzybków. Podawać na ciepło, od razu albo wstawić na 2-3 min. do piekarnika pod rozgrzany grill. Przybrać listkami bazylii.


file1259605521