Kasza gryczana z sałatką owocową w 30 minut
Artykuł zewnętrzny
Mój sposób na pyszne i szybkie danie obiadowe.
Składniki:
- 10 dag kaszy gryczanej
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
- 2 łyżki zmielonego maku
- 250 ml mleka
- szczypta kardamonu, cynamonu i soli
- pół puszki brzoskwiń i ananasa
- gruszka
- 3 łyżki płynnego miodu
- kilka listków mięty
Wykonanie:
Kaszę wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię. Smaż, cały czas mieszając, aż się podpraży. Mleko wlej do rondla. Dodaj skórkę pomarańczową, mak , kardamon i sól, zagotuj. Wsyp kaszę, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min, aż kasza napęcznieje. Brzoskwinie i ananasy osącz, pokrój na kawałki. Gruszkę obierz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Listki mięty umyj, osusz. Owoce włóż do salaterki. Dodaj miód i miętę, wymieszaj. Sałatkę owocową ułóż na talerzach, na niej ułóż porcję kaszy gryczanej.
Smacznego:):):)