Gruszki w winie

25 marca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 (750 ml), butelka czerwonego lub białego winapoached-pears1
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 laski wanilii
skórka i sok z pomarańczy
4 gruszki, obrane
likier pomarańczowy
goździki

Przygotowanie:

Wino, cukier, wanilię i goździki postawić w średnim garnku na średnim ogniu. Dodać skórkę pomarańczową i połowę soku. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, następnie dodać gruszki. Gotować owoce 10 do 15 min. w ciepłym płynie. Wyjąć gruszki, wanilię i goździki, syrop nadal gotując, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać likier pomarańczowy (około 1 do 2 łyżki stołowe). Gruszki można podawać z bitą śmietaną lub lodami o niskiej zawartości tłuszczu.



FORUM - bieżące dyskusje

Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...
Książki
Też lubię. Słucham w drodze do pracy, albo na rowerze. Często też słucham...
Niesamodzielnosc finansowa kobiet
Jeszcze bardziej przeraża, że nie wystarczy pracować na pełnym etacie, żeby mieć emeryturę wystarczającą...