Gruszki karmelowo -lawendowe :
Artykuł zewnętrzny
Czas : 15 minut
Składniki :
2 twarde gruszki
1 szklanka herbaty lawendowo- karmelowej
1 łyżeczka cukru
cukier karmelowego -kryształki w młynku do dekoracji
Zaparzyć herbatę lawendowo- karmelową ( z saszetki herbaty lawendowej lub 1 łyżeczki suszu lawendowego i herbaty karmelowej ) i szklanki wody. Przecedzić .Na małej patelni zrobić karmel z łyżeczki cukru – zalać go herbatą i ogrzewać aż się rozpuści . Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne . Ułożyć w małym garnuszku .Zalać herbatą . Gotować na małym gazie 10 minut . Wyjąć gruszki . Ostudzić. Posypać cukrem waniliowym ( z młynka – grubo mielonym ) – udekorować.
Jeśli gruszki są mało słodkie to proponuję do wywaru w którym gotują się gruszki dodać trochę cukru do smaku .