Gruszki karmelowo -lawendowe :

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 15 minut

Składniki :

2 twarde gruszki

1 szklanka herbaty lawendowo- karmelowej

1 łyżeczka cukru

cukier karmelowego -kryształki w młynku do dekoracji

file1287762097

Zaparzyć herbatę lawendowo- karmelową  ( z saszetki  herbaty lawendowej lub 1 łyżeczki suszu lawendowego  i herbaty karmelowej ) i szklanki wody. Przecedzić .Na małej patelni zrobić karmel z łyżeczki cukru – zalać go herbatą i ogrzewać aż się rozpuści .  Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne . Ułożyć w małym garnuszku .Zalać herbatą . Gotować na małym gazie 10 minut . Wyjąć gruszki . Ostudzić. Posypać cukrem waniliowym ( z młynka – grubo mielonym ) – udekorować.

Jeśli gruszki są mało słodkie to proponuję do wywaru w którym gotują się gruszki dodać trochę cukru do smaku .



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz