Gruszki faszerowane serem pleśniowym
Artykuł zewnętrzny
Czas : ½ godziny
Składniki
- 2 gruszki
- ½ sera Danablu
- 1 łyżka białego sera
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki usiekanego koperku
- Sok z ½ cytryny
Ser pleśniowy, biały, śmietanę , 2 łyżki mielonych orzechów utrzeć razem na masę . Gruszki obrać , przekroić na połówki wyciąć gniazda nasienne. Zalać woda z dodatkiem soku z cytryny i gotować przez 10 minut , aż zmiękną . Wyjąć . Ostudzić . Z sera zrobić 4 kulki i włożyć je w miejsca po gniazdach nasiennych . Kulki farszu obsypać koperkiem i pozostałą łyżką mielonych orzechów .
Podawać schłodzone jako samodzielną przystawkę .
Gruszki nie mogą być słodkie , raczej z tych kwaskowatych .