Grochówka Eli 2
Składniki:
50 dkg grochu łuskanego
40 dkg boczku wędzonego
50 dkg kiełbasy zwyczajnej
1 cebula
8 ziemniaków
1 marchew
1 pietruszka
1/4 średniego selera
ziarenka smaku
sól
pieprz
maggi
majeranek
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Do garnka z wrzącą wodą (około 4 litry) dodać opłukany groch, boczek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka smaku i gotować do miękkości grochu. Miękki boczek wyjąć z zupy, ostudzić, pokroić w kostkę i dodać do grochówki. Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę posiekać, przesmażyć razem na patelni (kiełbasa puści tłuszcz) i dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i też dodać do zupy. Gotować do miękkości ziemniaków i jarzyn. Przyprawić solą, pieprzem, maggi i majerankiem. Smacznego!