Grilowane kotlety mielone
Tradycyjne danie mięsne w nowej odsłonie. Marzą Ci się „mielone” a wychodzisz wieczorem na grilla? Nic straconego :)
Zrób w domu masę mięsną i uformuj podłużne kotlety, następnie wrzuć na ruszt i grilluj ok. 5 minut z każdej strony. To nieco zdrowsza, bo mniej tłusta wersja tradycyjnych kotletów.
Na sporą grupę głodomorów potrzebujesz:
1 kg mielonego mięsa (łopatka wieprzowa, szyna, cielęcina itp.)
filiżanka przegotowanej wody
posiekana natka pietruszki, oraz do smaku: sól, majeranek, świeżo mielony pieprz
Do mięsa dodac zioła i dokładnie wyrabiać dłonią dolewając powoli wodę. Zostawić w chłodnym miejscu przynajmniej na godzinę. Następnie dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i uformować , niezbyt duże kotlety.
Kłaść na DOBRZE ROZGRZANY grill i smażyć ok. 5 minut z każdej strony.
Podawać z musztardą, sałatką z buraczków lub grillowanym bakłażanem.