Grilowane kotlety mielone

5 czerwca 2013, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Tradycyjne danie mięsne w nowej odsłonie. Marzą Ci się „mielone” a wychodzisz wieczorem na grilla? Nic straconego :)

Zrób w domu masę mięsną i uformuj podłużne kotlety, następnie wrzuć na ruszt i grilluj ok. 5 minut z każdej strony. To nieco zdrowsza, bo mniej tłusta wersja tradycyjnych kotletów.

 

Na sporą grupę głodomorów potrzebujesz:

1 kg mielonego mięsa (łopatka wieprzowa, szyna, cielęcina itp.)
filiżanka przegotowanej wody
posiekana natka pietruszki, oraz do smaku: sól, majeranek, świeżo mielony pieprz

 

Do mięsa dodac zioła i dokładnie wyrabiać dłonią dolewając powoli wodę. Zostawić w chłodnym miejscu przynajmniej na godzinę. Następnie dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i uformować , niezbyt duże kotlety.

 

Kłaść na DOBRZE ROZGRZANY grill i smażyć ok. 5 minut z każdej strony.

 

Podawać z musztardą, sałatką z buraczków lub grillowanym bakłażanem.

file1370442280



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz