Grillowe premiery KAMIS na sezon 2009:
Skrzydełka (w pełni) Ogniste, Warzywa (ziołowe i) Grillowane,
Grzanki Złociste (i chrupiące), Szaszłyki (aromatyczne) z grilla
Sezon grillowy 2009 zapowiada się wyjątkowo smakowicie i inspirująco. Cztery nowe mieszanki przyprawowe Kamis dedykowane konkretnym potrawom z rusztu to doskonały sposób na letnie menu i smakowity pomysł na nową odsłonę tradycyjnych, grillowych potraw. Ogniste Skrzydełka, Warzywa Grillowane, Grzanki Złociste, Szaszłyki z grilla – sekretem wyjątkowego smaku tych mieszanek jest receptura oparta wyłącznie na naturalnych ziołach i przyprawach, bez dodatku wzmacniaczy smaku i aromatu. Oryginalne smaki popularnych dań z grilla oraz doskonały aromat najwyższej jakości ziół i przypraw ……
Nowe produkty grillowe Kamis to unikalne na rynku mieszanki przyprawowe dedykowane określonym potrawom, tj. grzankom, szaszłykom, warzywom, skrzydełkom. Wybranie potraw, do których są one przeznaczone dało możliwość skomponowania doskonałych mieszanek, z precyzyjnie dobranymi ziołami i przyprawami, tak by uzyskać najlepszy smak i aromat grillowanych skrzydełek, warzyw, grzanek i szaszłyków. Warto przekonać się podczas samodzielnego grillowaniaJ.
Skrzydełka (w pełni) Ogniste
Popularne dzięki kuchni amerykańskiej, pikantne skrzydełka zyskały w naszym kraju wielu zwolenników. Przyprawa do potraw z grilla Skrzydełka Ogniste KAMIS to pierwsza na rynku przyprawa dedykowana tylko drobiowym skrzydełkom grillowym. Jest to aromatyczna mieszanka, takich przypraw jak imbir i chilli z dodatkiem esencjonalnych suszonych pomidorów i skórki z cytryny. Dominującą nutą smakową mieszanki jest chili, stąd iście ognisty charakter produktu. Pikantność mieszanki przełamuje korzenny smak imbiru, czosnku oraz suszonych pomidorów. Dzięki takiej kompozycji smak skrzydełek jest niepowtarzalny, bardzo wyrazisty i pikantny a wygląd potrawy – złocisto-czerwony – niezwykle apetyczny. Przyprawa jest w pełni naturalna, bez dodatku substancji wzmacniających smak i aromat.
Dla uzyskania dobrego efektu kulinarnego przyprawę należy wymieszać z olejem i odstawić na około 20 minut. Na bazie tego produktu można również przygotować skrzydełka słodko-pikantne, wystarczy pod koniec pieczenia skrzydełka posmarować ketchupem Kamis z dodatkiem miodu.
Przyprawa do potraw z grilla Skrzydełka Ogniste KAMIS, 25 g,
(aromatyczne) Szaszłyki z grilla
Szaszłyki to bardzo popularna potrawa grillowa, różnorodna i kolorowa, zależnie od dodanych składników. Do przygotowania szaszłyków stosuje się różne gatunki mięsa: jagnięcinę, wołowinę, wieprzowinę i drób. Przyprawa do potraw z grilla Szaszłyk z grilla to aromatyczna mieszanka czosnku, kolendry, papryki słodkiej, pieprzu czarnego, majeranku, jałowca, gałki muszkatołowej, gorczycy, ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Ziołowy, lekko słodki smak i intensywny aromat czosnku połączonego z wyrazistą kolendrą i korzennym jałowcem, sprawiają, że Przyprawa doskonale nadaję się do szaszłyków z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiowego.
Przyprawa do potraw z grilla Szaszłyk z grilla KAMIS, 20 g,
Warzywa (ziołowe i) Grillowane
Miłośnicy lekkiej kuchni na imprezach plenerowych najczęściej wybierają grillowane warzywa – bardzo zdrowe i pyszne. Przyprawa do potraw z grilla Warzywa Grillowane KAMIS to aromatyczna mieszanka czosnku, papryki słodkiej, oregano, tymianku, bazylii, szałwi, rozmarynu, ziela angielskiego i pieprzu czarnego. Jest w pełni naturalna, bez dodatku substancji wzmacniających smak i aromat. To pierwsza na rynku mieszanka dedykowana tylko grillowanym warzywom. Dominującą nutę smakową mieszanki stanowią zioła: oregano, tymianek, bazylia, szałwia, rozmaryn. Gruboziarnista struktura nadaje grillowanym warzywom apetyczny, kolory wygląd. Mieszanką można również doprawić gotowe mieszanki warzyw mrożonych do podsmażania na patelni, szaszłyki warzywne, potrawy z warzyw duszonych typu ragout.
Przyprawa do potraw z grilla Warzywa Grillowane KAMIS, 20 g,
Grzanki Złociste (i chrupiące)
Złociste grzanki czosnkowe to hit kulinarny każdej imprezie – w plenerze i w domu. Przyprawa do masła czosnkowego Złociste grzanki KAMIS to doskonała, ziołowo- koperkowa z wyraźną czosnkową nutą, mieszanka, dzięki której ten chrupiący i pyszny przysmak jest zawsze w zasięgu ręki. Skład mieszanki stanowi kompozycja czosnku, koperku, natki pietruszki, tymianku i pieprzu czarnego.
Przyprawa jest w pełni naturalna, bez dodatku substancji wzmacniających smak i aromat.
Przyprawę należy dodać do masła i zostawić na około 20 minut. Potem wystarczy posmarować grzanki z dwóch stron i upiec je na ruszcie, w piekarniku bądź na patelni na złoto z każdej strony. Chrupiące, złociste, aromatyczne i pyszne…takie są grzanki z masełkiem z dodatkiem przyprawy.
Masełko czosnkowe można również podać jako dodatek do pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla, posmarować tosty i upiec w tosterze.
Przyprawa do masła czosnkowego Grzanki Złociste KAMIS, 10 g,
Przepisy na grillowane (i nie tylko) smakołyki:
Skrzydełka ogniste na słodko
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Składniki:
1 kg skrzydełek, 6 łyżek ketchupu KAMIS, 2 łyżki miodu, 4 łyżki oleju, Przyprawa do potraw z grilla Skrzydełka Ogniste KAMIS
Przygotowanie:
Przyprawę wymieszać z olejem, dodać do skrzydełek i odstawić na 20 minut. Piec ok. 1 godz. w temp 200°C. Ketchup wymieszać z miodem i na 10 minut przed końcem pieczenia posmarować skrzydełka.
Włoski szaszłyk ze śliwkami
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 2 godziny
Przygotowanie:
Składniki:
400g filetu z kurczaka lub indyka, 200g szynki parmeńskiej, 150g śliwek kalifornijskich, 3 cebule, 4 łyżki oleju, Przyprawa do potraw z grilla Szaszłyk z grilla KAMIS
Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki, dodać przyprawę, olej, wymieszać i odstawić na godzinę.
Cebulę pokroić na cienkie plasterki. Każdą śliwkę owinąć plasterkiem szynki i nabić na szpadki na przemian z mięsem i cebulą. Po nabiciu szaszłyka kawałki mocno do siebie docisnąć. Piec na grillu lub w piekarniku ok.20 minut, często obracając.
Czerwona-zielona sałatka z warzyw
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
1 średnia cukinia, 1 papryka, 2 cebule, 10 pieczarek, 1 opakowanie kiełków, 6 łyżek oleju, 6 łyżek oliwy z oliwek, Przyprawa do potraw z grilla Warzywa Grillowane KAMIS
Przygotowanie:
Olej wlać na patelnie, wrzucić warzywa pokrojone na grube kawałki i smażyć na dużym ogniu ok. 5 minut. Dodać przyprawę, kiełki, wlać oliwę, wymieszać i całość smażyć, na małym ogniu, 5-10 minut. Podawać z bagietką.
Pieczone ziemniaczki z masełkiem
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
8 średnich ziemniaków do pieczenia, ¼ kostki masła (50g), ½ pęczka szczypiorku, 250g sera białego półtłustego, 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego, Przyprawa do masła czosnkowego Grzanki Złociste KAMIS
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować (nie obierać). Zawinąć w folię, ułożyć na ruszcie i piec ok. 1 godziny (jeśli nie chcemy tyle czekać, ziemniaki można wcześniej ugotować i tylko opiec na gorącym grillu – już nie owijając w folię).
Ziemniaki można również upiec w piekarniku – ok.1 godz. w temp. 200C (nie owijać w folię). Masło utrzeć z płaską łyżeczką przyprawy. Szczypiorek posiekać i razem z jogurtem i resztą przyprawy do masła dokładnie wymieszać z serem. Każdy ziemniak przekroić na pół tak, aby połówki były jeszcze połączone skórką. Na przekrojenie nałożyć nieco masła i łyżkę serka. Od razu podawać.
SMACZNEGO!