Grillowany schab z brzoskwiniami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kg schabu bez kości
1/4 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki soku z limonki
3 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
4 duże brzoskwinie, obrane, przekrojone na pół
6 szklanek rukoli
1 łyżeczka cukru pudru
oliwa w sprayu
1 kg schabu bez kości
1/4 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki soku z limonki
3 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
4 duże brzoskwinie, obrane, przekrojone na pół
6 szklanek rukoli
1 łyżeczka cukru pudru
oliwa w sprayu
Przygotowanie:
Mięso pokroić na grube kotlety, delikatnie utłuc. Wymieszać 2 łyżki octu, sok, tymianek, sól i pieprz. Odłożyć 1-2 łyżki marynaty. Mięso marynować w worku lub misce (w lodówce) przez ok. 1 godz., obracając. Rozgrzać grill, spryskać ruszt oliwą, położyć mięso, skropić 2 łyżkami octu. Grillować ok. 3 min. z każdej strony. Położyć brzoskwinie i grillować ok. 4 min. razem z mięsem, aż będą lekko rumiane. Zdjąć z grilla. Przeciąć połówki brzoskwiń na 4 plastry, a mięso na grube paski grubości. Przybrać rukolą i pokropić pozostawioną marynatą. Na końcu posypać równomiernie cukrem.
Mięso pokroić na grube kotlety, delikatnie utłuc. Wymieszać 2 łyżki octu, sok, tymianek, sól i pieprz. Odłożyć 1-2 łyżki marynaty. Mięso marynować w worku lub misce (w lodówce) przez ok. 1 godz., obracając. Rozgrzać grill, spryskać ruszt oliwą, położyć mięso, skropić 2 łyżkami octu. Grillować ok. 3 min. z każdej strony. Położyć brzoskwinie i grillować ok. 4 min. razem z mięsem, aż będą lekko rumiane. Zdjąć z grilla. Przeciąć połówki brzoskwiń na 4 plastry, a mięso na grube paski grubości. Przybrać rukolą i pokropić pozostawioną marynatą. Na końcu posypać równomiernie cukrem.