Grillowany łosoś z pomarańczą, papryką i pomidorkami cherry
Składniki:
-około 800 g fileta z łososia (ze skórą)
-1 pomarańcza (sok i skórka)
-1,5 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
-2 łyżeczki cukru
-2 łyżki oliwy z oliwek
SKŁADNIKI DO GRILLOWANYCH POMIDORKÓW
• 400 g pomidorków cherry
• sól morska, kolorowy pieprz
• 4 łyżeczki cukru
• 4 łyżeczki oregano
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
1. Ścieramy skórkę pomarańczową na drobnej tarce, odłożyć. Pomarańczę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok bezpośrednio do miski. Łososia płuczemy w wodzie i wkładamy do miski z sokiem z pomarańczy. Łososia wkładamy skórką do góry, dociskamy palcami i odstawiamy na pół godziny. W czasie kiedy łosoś się marynuje przygotowujemy pomidorki.
2.Pomidorki kroimy na połówki, układamy na tacce do grillowania – skórką do dołu, następnie skrapiamy oliwką, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, ziołami.
3.Łososia wyciągamy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy przygotowaną wcześniej skórką pomarańczową, posypujemy czerwoną, słodką papryką, cukrem i podlewamy oliwą . Rybę kładziemy na rozgrzanym grillu skórą do dołu i grillujemy do momentu aż skórka będzie chrupiąca a mięso zgrillowane do około 1/3 wysokości filetu. Wtedy przewracamy filety na drugą stronę i grillujemy przez około 2-3 minuty (lepiej zdjąć wcześniej z grilla aby nie przesuszyć łososia). Zgrillowanego łososia ściągamy z grilla i kroimy na porcje.
4.Pomidorki obok łososia razem kładziemy na grillu i grillujemy przez około 10 minut, bez mieszania.