Grillowany łosoś w pomarańczy z pomidorkami cherry
Artykuł zewnętrzny
Składniki
1 pomarańcza
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki czerwonej papryki
2 łyżeczki cukru
Grillowane pomidorki cherry
• 500 g pomidorków cherry
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
• 4 łyżeczki cukru
• 4 ziół prowansalskich
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
1.Ścieramy skórkę pomarańczową na drobnej tarce. Pomarańczę przekrajamy na pół i wyciskamy z niej sok do miseczki. Łososia opłukujemy i osuszamy, następnie wkładamy do miski z wcześniej przygotowanym sokiem pomarańczowym (skórką do góry), delikatnie dociskamy palcami i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy pomidorki.
2.Pomidorki cherry kroimy na połówki, układamy na tacce do grillowania rozcięciem do góry, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Skrapiamy oliwką.
3.Łososia wyciągamy z marynaty, suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy przygotowaną wcześniej skórką pomarańczową, posypujemy czerwoną papryką, cukrem i polewamy oliwą z oliwek. Kładziemy na rozgrzanym grillu skórką do dołu i grillujemy aż skórka będzie chrupiąca a mięso łososia wysmażone do około 1/3 wysokości ryby. Wtedy przewracamy filety na drugą stronę i grillujemy jeszcze przez około 2-3 minuty, lub do czasu aż ryba nie będzie już surowe (lepiej zdjąć rybę z grilla nieco wcześniej by jej nie przesuszyć). Gotowy filet kroimy na porcję.
4.Przygotowane wcześniej pomidorki grillujemy razem z łososiem przez około 10 minut.
fot: redakcja