Grillowany kurczak z truskawkami. Letni hit na Twoim grillu

28 kwietnia 2025,
dodał: Marta Dasińska

Jeśli chodzi o grillowanie, jest coś naprawdę magicznego w łączeniu kontrastujących smaków. Dzisiejszy przepis łączy pikantnego kurczaka z naturalną słodyczą soczystych truskawek. Kto by pomyślał, że połączenie kurczaka z truskawkami będzie tak pyszne? Taka wersja podania mięsa stała się moim ulubionym przepisem na letnie przyjęcia w sezonie truskawkowym.

Połączenie grillowanego kurczaka w occie balsamicznym i truskawek tworzy wyjątkowe i niezapomniane doznania smakowe. Pikantne i wytrawne nuty glazury balsamicznej doskonale uzupełniają naturalną słodycz soczystych truskawek. To zachwycające połączenie smaków rozpieszcza kubki smakowe, oferując idealną równowagę między smakiem słonym a słodkim.

grillowany kurczak z truskawkami

Kurczak z truskawkami jest niesamowicie wszechstronnym daniem i można go jeść i podawać na różne sposoby. Dodatek truskawkowy można również dostosować, dodając dodatkowe składniki, takie jak mięta, bazylia, a nawet odrobinę przypraw, aby dopasować go do osobistych preferencji smakowych. Przepis ten oferuje również kilka korzyści zdrowotnych. Truskawki są bogate w przeciwutleniacze, witaminy i błonnik, dzięki czemu są odżywczym dodatkiem do każdego dania. Grillowany kurczak jest natomiast chudym źródłem białka, ma niską zawartość tłuszczu i jest doskonałym wyborem dla osób, które chcą zachować zdrową dietę. Łącząc te składniki, tworzymy posiłek, który jest nie tylko pyszny, ale także odżywczy.

Lubię używać odrobiny oliwy z oliwek w polewie do bruschetty, a świeża bazylia dopełnia bruschettę i uzupełnia truskawki. Mozzarella najlepiej sprawdza się w tym przepisie i nie polecam zamiany na inny ser. Po grillowaniu kurczaka warto odstawić go na kilka minut przed pokrojeniem. Ten okres odpoczynku pozwala sokom rozprowadzić się, dzięki czemu kurczak jest soczystszy i delikatniejszy. Chociaż dodatek truskawkowy jest pyszny sam w sobie, możemy eksperymentować z dodatkowymi składnikami. Możemy dodać odrobinę prażonych orzechów lub odrobinę miodu, aby przenieść danie na inny poziom złożoności smaku. Wszelkie jagody (maliny, borówki, a nawet jeżyny) sprawdzą się tutaj równie dobrze, a wszystko, co jest sezonowe i wygląda pysznie. Grillowany kurczak w occie balsamicznym z truskawkami to doskonały dodatek do obiadu, który można jeść na zimno w kanapkach, tortilli, a nawet na warstwie sałaty.

Jak przygotować grillowanego kurczaka z truskawkami?

Składniki:
– 4 piersi kurczaka bez skóry i kości
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka przyprawy do kurczaka z czosnkiem
– ½ kg truskawek bez szypułek i pokrojonych w kostkę
– ½ szklanki świeżej mozzarelli pokrojonej w kostkę
– ¼ szklanki świeżych liści bazylii
Glazura balsamiczna:
– ½ kg truskawek
– 2 łyżki białego cukru granulowanego
– ¼ szklanki octu balsamicznego
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki konfitury truskawkowej
– 2 łyżki oleju lnianego

Przygotowanie:
Rozgrzać grill na wysokim ogniu. Piersi kurczaka skropić 1 łyżką oliwy z oliwek i doprawić przyprawą. Opłukać i pokroić truskawki. Umieścić w misce. Następnie dodać pokrojoną w kostkę świeżą mozzarellę i pokrojone liście bazylii. Skropić 1 łyżką oliwy z oliwek i dobrze wymieszać. Umieścić w lodówce. Grillować kurczaka przez 15 minut, obracając raz. Zdjąć z grilla i odstawić na kilka minut. Pokroić truskawki i umieścić je w rondlu. Posypać białym cukrem granulowanym i wlać ocet balsamiczny. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Przelać do blendera. Dodać miód i konfiturę truskawkową. Zblendować. Ostrożnie wlać olej lniany i ponownie zmiksować. Schłodzić w lodówce. Umieścić kurczaka na półmisku. Na wierzchu ułożyć truskawki z mozzarelą i polać glazurą balsamiczną.