Grillowany kurczak z pilawem z papryką i rodzynkami
Składniki (na 4 porcje):
Grillowany kurczak w marynacie z octu balsamicznego i musztardy
- 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
- łyżka oliwy
- 2-3 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- łyżeczk świeżo startego imbiru
- sól, świeżo mielony pieprz
- 4 średniej wielkości piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
Pilaw z papryką i rodzynkami
- szklanka ryżu
- ok. pół litra bulionu warzywnego
- 1 duża papryka
- 1 czerwona cebulka, pokrojona w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- garść natki pietruszki, posiekanej
- 8 łyżek rodzynek
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- świeżo mielony pieprz, ew. sól
Wykonanie grillowanego kurczaka:
Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i osuszamy. W miseczce łączymy dokładnie oliwę, ocet, musztardę i miód. Dodajemy drobno posiekany czosnek, imbir, odrobinę soli i pieprzu. Do tak powstałej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (najlepiej odstawić go na całą noc). Piersi wyjmujemy z marynaty i grillujemy z obu stron na patelni.
Wykonanie pilawu:
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek i cebulkę, smażymy chwilkę. Dodajemy ryż i smażymy 1-2 minuty cały czas mieszając, aż ziarenka ładnie się oblepią. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, rodzynki. Całość podlewamy połową bulionu, przyprawiamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. W trakcie podlewamy pozostałym bulionem. Pod koniec doprawiamy dodatkowo pieprzem i ewentualnie solą.