Grillowany karmazyn
Artykuł zewnętrzny
Grillowany karmazyn z Mango Salsa
Składniki Mango Salsa:
1 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę mango
3/4 szklanki pokrojonego w kostkę obranego ogórka
1/2 szklanki pokrojonego w kostkę czerwonej cebuli
2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki startej skórki z limonki
3 łyżki soku z limonki
1/2 szklanki kolendry, grubo pokrojonej
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki pokrojonego w kostkę obranego ogórka
1/2 szklanki pokrojonego w kostkę czerwonej cebuli
2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki startej skórki z limonki
3 łyżki soku z limonki
1/2 szklanki kolendry, grubo pokrojonej
1/4 łyżeczki soli
Pozostałe składniki:
2 1/2 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
4 filety czerwonego karmazyna
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
4 filety czerwonego karmazyna
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Salsa: Wymieszać składniki delikatnie, ale dokładnie. Przechowywać w lodówce co najmniej 20 min. Wymieszać chilli, cynamon i sól w filiżance. Pokropić rybę olejem i posypać mieszanką przypraw. Grilla nasmarować olejem, położyć rybę i grillować ok. 4 min. na stronie, obracając dwukrotnie. Podawać z salsą.