Grillowany dorsz
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Zalewa: 2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka soli
4 filety z dorsza
Sałatka Caponata: 2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki posiekanej cebuli
pieprz
pomarańczowe i żółte papryki, pokrojone w cienkie paski
2 łyżeczki mielonego czosnku
1 średni bakłażan, ze skórką, pocięty na kawałki
1 puszka sosu pomidorowego
1/2 szklanki rodzynek (złotych)
2 łyżki octu winnego
2 łyżki czerwonych kaparów
Zalewa: 2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka soli
4 filety z dorsza
Sałatka Caponata: 2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki posiekanej cebuli
pieprz
pomarańczowe i żółte papryki, pokrojone w cienkie paski
2 łyżeczki mielonego czosnku
1 średni bakłażan, ze skórką, pocięty na kawałki
1 puszka sosu pomidorowego
1/2 szklanki rodzynek (złotych)
2 łyżki octu winnego
2 łyżki czerwonych kaparów
Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszać w dużej torbie ziptop (lub garnku, misce), włożyć dorsza, pozostawić w temperaturze pokojowej. Caponata: Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i paprykę, smażyć 2 min. lub do miękkości. Dodać czosnek, mieszać 30 sek. Dodać bakłażana i często mieszając, gotować 2 do 3 min. Dodać sos pomidorowy, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, mieszając, 12 min., aż bakłażan będzie bardzo miękki. Ryby wyjąć z marynaty i grillować od 8 do 10 min., obracając. Do sosu dodać rodzynki, ocet i kapary, odkryć i gotować na wolnym ogniu 5 min. Ryby podawać polane sosem caponata.
Dorsz może być zastąpiony filetami ryb łososiowatych, np.: halibut, tilapia, gardłosz.
Składniki marynaty wymieszać w dużej torbie ziptop (lub garnku, misce), włożyć dorsza, pozostawić w temperaturze pokojowej. Caponata: Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i paprykę, smażyć 2 min. lub do miękkości. Dodać czosnek, mieszać 30 sek. Dodać bakłażana i często mieszając, gotować 2 do 3 min. Dodać sos pomidorowy, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, mieszając, 12 min., aż bakłażan będzie bardzo miękki. Ryby wyjąć z marynaty i grillować od 8 do 10 min., obracając. Do sosu dodać rodzynki, ocet i kapary, odkryć i gotować na wolnym ogniu 5 min. Ryby podawać polane sosem caponata.
Dorsz może być zastąpiony filetami ryb łososiowatych, np.: halibut, tilapia, gardłosz.