Grillowany dorsz

14 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowany dorsz z sałatką Caponata
Składniki:
Zalewa: 2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka soli
4 filety z dorsza
Sałatka Caponata: 2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki posiekanej cebuli
pieprz
pomarańczowe i żółte papryki, pokrojone w cienkie paski
2 łyżeczki mielonego czosnku
1 średni bakłażan, ze skórką, pocięty na kawałki
1 puszka sosu pomidorowego
1/2 szklanki rodzynek (złotych)
2 łyżki octu winnego
2 łyżki czerwonych kaparów
Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszać w dużej torbie ziptop (lub garnku, misce), włożyć dorsza, pozostawić w temperaturze pokojowej. Caponata: Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i paprykę, smażyć 2 min. lub do miękkości. Dodać czosnek, mieszać 30 sek. Dodać bakłażana i często mieszając, gotować 2 do 3 min. Dodać sos pomidorowy, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, mieszając, 12 min., aż bakłażan będzie bardzo miękki. Ryby wyjąć z marynaty i grillować od 8 do 10 min., obracając. Do sosu dodać rodzynki, ocet i kapary, odkryć i gotować na wolnym ogniu 5 min. Ryby podawać polane sosem caponata.
Dorsz może być zastąpiony filetami ryb łososiowatych, np.: halibut, tilapia, gardłosz.



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...