Grillowanie z Podravką – przepisy na pyszne dania z grilla

20 kwietnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Grill to pyszna okazja, by spędzić czas z najbliższymi. Specjalnie dla fanów przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu Podravka poszerzyła swoją ofertę o produkty idealnie podkreślające smak dań grillowych. Marynata piwna Vegeta oraz trzy pasty warzywne rodem z Chorwacji: Relish, Pindżur i Papryka w musztardzie to nowości, dzięki którym nasze barbecue nabierze zupełnie nowego charakteru.

http://www.eastgatesquareblog.com/files/2013/05/BBQ-party.jpg

Warto już dzisiaj zacząć myśleć, jakie specjały będziemy serwować podczas grillowej uczty. Często zapominamy, jak wiele kulinarnych możliwości daje nam to niewielkie urządzenie i ograniczamy się do standardowych, grillowych dań. A wystarczy odrobina fantazji i przemyślane zakupy, podczas których sięgniemy po dodatki i przyprawy inne niż zazwyczaj, by w łatwy sposób przyrządzić pyszne potrawy. Pasty warzywne przygotowane w oparciu o oryginalne chorwackie receptury czy marynaty w płynie ułatwią szybkie przyrządzenie smacznych dań o bogatym smaku.

Moc Marynaty piwnej

Mięso przyrządzane na grillu powinien charakteryzować wyjątkowy smak i aromat. Właśnie dlatego dobrze jest je wcześniej zamarynować. Warto użyć Marynaty piwnej Vegeta zamkniętej w wygodnej saszetce – jest to rozwiązanie łatwe i szybkie. Dzięki niej mięso – zarówno drób, wieprzowina jak i cielęcina, a także ryby będą gotowe do pieczenia już po 30 minutach. Marynata piwna Vegeta nada potrawom ciekawy chmielowy aromat, a mięso stanie się miękkie i soczyste, dzięki czemu będzie rozpływać się w ustach. To fantastyczne rozwiązanie dla grillujących na łonie natury.

Przepis na karkówkę w piwnej marynacie

VEGETA MARINADE cesnjak DE path

 

Składniki
4 plastry schabu karkowego
1 saszetka Marynaty piwnej Vegeta

Sposób przygotowania:
Plastry mięsa lekko rozbij, a następnie zalej je marynatą piwną Vegeta i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Grilluj mięso na rozgrzanym ruszcie po około 8 minut z każdej strony. W ten prosty sposób uzyskasz mięso o niepowtarzalnym aromacie!

Pasty warzywne rodem z Chorwacji

Uczta grillowa może w prosty sposób nabrać niepowtarzalnego charakteru. Wystarczy wzbogacić ją oryginalnymi dodatkami – takimi jak pasty warzywne, sosy czy przystawki. Nie tylko wzbogacą smak potraw, ale dostarczą również witamin i wartości odżywczych. Zachęcamy do eksperymentowania! Szczególnie warto wypróbować chorwackie pasty warzywne przygotowane bez użycia konserwantów: Pindżur, Relish oraz Paprykę w musztardzie i tym samym wprowadzić powiew świeżości znad Adriatyku do swoich popisowych dań, nie tylko z grilla. Warto sięgnąć również po znaną już z portfolio Podravki pastę warzywną Ajvar w wersji łagodnej bądź ostrej.

Podravka Relish 300 dpi

 

Relish to unikalna kompozycja warzyw: ogórka, papryki, pomidorów i cebuli oraz aromatycznej mieszanki przypraw, przygotowana bez użycia sztucznych aromatów i barwników. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi i warzywnymi, w ciekawy sposób podkreśla smak gulaszów i sosów. Idealnie pasuje do pieczonych mięs, omletów, wędlin oraz serów, a także tacos i krakersów. Swoim oryginalnym smakiem doskonale urozmaici także smak potraw z grilla.

Hamburgery z Relishem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:
300 g mielonej wołowiny (antrykot, rostbef)
1 szalotka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki sosu worcester
4 łyżki wody
1 łyżka Vegety Natur
2 bułki pszenne do hamburgerów
garść szpinaku
1 awokado
4 łyżki pasty Relish Podravka
olej rzepakowy

Przygotowanie:
1. Do mielonej wołowiny dodać wodę i dokładnie wyrobić mięso na jednolitą
masę. Szalotkę oraz czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa, doprawić Vegetą, sosem worcester i musztardą.
2. Formować burgery o średnicy ok. 1 cm większej niż bułka, posmarować z obu stron olejem, a następnie grillować na dobrze rozgrzanym grillu, z każdej strony po około 3-4 minuty. Cebulę pokroić w talarki.
3. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i pokroić w plastry. Bułkę przekroić na pół i podpiec na grillu.
4. Na bułce ułożyć szpinak, kilka plastrów awokado, cebulę, upieczonego burgera, 2 łyżki Relishu Podravka i przykryć drugą bułką.

Podravka Pindzur 300 dpi

Pindżur to mieszanka najwyższej jakości warzyw dojrzałych w słońcu południowej Europy: kawałków słodkich pomidorów i czerwonej papryki, bakłażana, cebuli oraz starannie wyselekcjonowanych przypraw. Ta aromatyczna pasta to doskonały dodatek do wędlin i mięs, dań rybnych oraz sałatek. Idealnie podkreśli smak dań warzywnych oraz sosów. Doskonale sprawdzi się również jako oryginalny dodatek do potraw z grilla.

Grillowane nóżki z kurczaka w marynacie Pindżur

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania

Składniki:
8 nóżek kurczaka
1 łyżeczka przecieru pomidorowego Podravka
1 łyżka pasty Pindżur Podravka
1 łyżka miodu wielokwiatowego Podravka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. Przygotować marynatę: przecier wymieszać z Pindżurem Podravka, miodem, sosem sojowym i oliwą.
2. Nóżki zamarynować i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut lub odstawić na noc do lodówki.
3. Kurczaka grillować na rozgrzanym ruszcie z każdej strony po około 20 minut, obracając co jakiś czas. Mięso podczas grillowania polewać marynatą.
4. Grillowane nóżki podawać z pastą Pindżur Podravka.

 

Podravka Papryka w musztardzie 300 dpi

 

Papryka w musztardzie to kompozycja najwyższej jakości. Powstała z połączenia dojrzewającej w śródziemnomorskim słońcu papryki, cebuli oraz aromatycznej musztardy. Idealnie podkreśli smak pieczonego mięsa oraz kiełbasek z grilla. Ten unikalny dodatek pasuje również doskonale do sałatek i kanapek nadając im wyrazistego smaku.

 

Sałatka z grillowanym kurczakiem i Papryką w musztardzie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:
4 piersi kurczaka
1 jajko
5 łyżek startego parmezanu
140 g fasolki szparagowej
4 garście liści szpinaku baby
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżki Papryki w musztardzie Podravka
1 łyżeczka miodu lipowego Podravka
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć i osuszyć. Jajko lekko rozmieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Mięso panierować najpierw w jajku, a następnie w parmezanie. Grillować około 10 minut, obracając co jakiś czas, aż będzie rumiane i chrupiące.
2. Fasolkę szparagową ugotować, odcedzić i ostudzić. Następnie przełożyć do miski i wymieszać z liśćmi szpinaku.
3. Przygotować dressing: oliwę z oliwek wymieszać z octem, miodem i Papryką w musztardzie Podravka.
4. Warzywa polać dresingiem i podawać z kurczakiem w plastrach. Sałatkę ozdobić Papryką w musztardzie Podravka.

Ajvar – pasta warzywna dostępna w wersji łagodnej lub ostrej, to połączenie papryki i bakłażanów dojrzewających w słońcu Południowej Europy. To bogactwo składników, które idealnie podkreślą smak mięsa oraz ryb z grilla.

Smacznego grillowania z Podravką!