Grillowane ziemniaczki z serkiem, wędzonym łososiem i kaparami

26 lutego 2012, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kosteczka czosnkowa Knorr
  • 120 g wędzonego łososia w plastrach
  • 200 g białego kremowego sera np Rama Creme Bonjour lub kostka twarogu + 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka drobnych kaparów
  • kilka kaparów jabłkowych
  • szczypta chili w proszku
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • gałązki tymianku do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki w całości zawinąć w folię aluminiową i piec przez 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni lub ugotować w mundurkach. Gotowe wystudzić. Gdy ziemniaki się pieką/gotują przygotować roladki. Serek wymieszać z kaparkami i koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Plastry łososia rozłożyć na arkuszu folii aluminiowej, by zachodziły na siebie. Twaróg wyłożyć wąskim paskiem na łososia i zrolować ściśle. Wstawić do lodówki. Ziemniaki przekroić na pół (można ściąć spody). Oliwę połączyć dokładnie z rozkruszoną kosteczką czosnkową i posmarować ziemniaczki z jednej strony. Grillować do pojawienia się rumianych pasków, posmarować drugą stronę i tak samo zgrillować. Roladkę łososiową pokroić wyciągnąć ostrożnie z folii, pokroić po skosie ostrym nożem na 6 części i umieścić na ziemniaczkach. Podawać z cząstkami cytryny, kaparami jabłkowymi, posypane odrobiną chili. Jako dekoracja służą gałązki świeżego tymianku, ale równie dobrze może być to koperek.

file1330293496



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz