Grillowane udka z sałatką chlebową

8 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowane udka z sałatką chlebową

Marynata składniki:
2 łyżki startej skórki z cytryny
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mielonego czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4 udka (podudzia i uda) kurczaka

Sałatka składniki:
3 duże pomidory, pocięte w kawałki
1 mała cebula czerwona, pokrojona w cienkie plasterki
1/3 filiżanki butelkowane świetle sosu włoskiego
4 duże kromki chleba czosnkowego
1/2 szklanki liści bazylii, pokrojonych w wąskie paski
Przygotowanie:
Odłożyć 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny i posiekany rozmaryn. Pozostałe składniki marynaty umieścić w worku lub misce i dodać kurczaka. Przechowywać w lodówce ok. 30 min. Sałatka: Umieścić pomidory, cebulę i sos w naczyniu. Chleb pokropiony oliwą opiec na grillu (ok. 2 min. na 1 stronie). Pokroić na duże kawałki. Bazylię i chleb dodać do warzyw na 10 min. przed podaniem. Wyjąć kurczaka z marynaty i grillować, obracając od 30 do 35 min. Posypać pozostawioną skórką z cytryny i rozmarynem. Podawać z surówką.