Grillowane tosty na patyku
Składniki:
* biały chleb – 6 kromek,
* ser żółty – 4 plasterki,
* polędwica – 4 plasterki,
* majonez – 2 łyżki,
* ketchup – 2 łyżki,
* czosnek – 2 ząbki,
* sól – odrobina.
Dodatkowo: długie wykałaczki
Sposób wykonania:
Z chleba wycinać foremkami kształty serca i gwiazdek i dopasować do siebie parami. Z sera i polędwicy również wyciąć serca i gwiazdki. Na wycięte pieczywo układać ser i polędwice, przykrywać drugim pieczywem. Układać na rozgrzanym grillu elektrycznym. Do środka każdej kanapeczki wsunąć wykałaczkę i zamknąć grilla. Podpiekać kilka minut, aż tosty będą chrupkie i rozpuści się ser.
W międzyczasie obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Następnie rozgnieść na jednolitą masę z odrobiną soli. Dodać do majonezu i wymieszać.
Miseczki na przystawki wypełnić sosem majonezowym i ketchupem. Tosty wyjąć, umieścić w wysokim naczyniu i spożywać na ciepło.