Grillowane tosty na patyku

29 lutego 2012, dodał: patipati
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

* biały chleb – 6 kromek,

* ser żółty – 4 plasterki,

* polędwica – 4 plasterki,

* majonez – 2 łyżki,

* ketchup – 2 łyżki,

* czosnek – 2 ząbki,

* sól – odrobina.

Dodatkowo: długie wykałaczki

Sposób wykonania:

Z chleba wycinać foremkami kształty serca i gwiazdek i dopasować do siebie parami. Z sera i polędwicy również wyciąć serca i gwiazdki. Na wycięte pieczywo układać ser i polędwice, przykrywać drugim pieczywem. Układać na rozgrzanym grillu elektrycznym. Do środka każdej kanapeczki wsunąć wykałaczkę i zamknąć grilla. Podpiekać kilka minut, aż tosty będą chrupkie i rozpuści się ser.

W międzyczasie obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Następnie rozgnieść na jednolitą masę z odrobiną soli. Dodać do majonezu i wymieszać.

Miseczki na przystawki wypełnić sosem majonezowym i ketchupem. Tosty wyjąć, umieścić w wysokim naczyniu i spożywać na ciepło.

file1330554486