Grillowane steki

15 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowane steki z ziemniakami i papryką

Składniki:
2/3 szklanki oleju
1 łyżka mielonego czosnku (3 ząbki)
1 i 1/4 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki czerwonego wina lub octu z jabłek
½ kg mięsa na steki, pokrojone w grube plastry
3 duże ziemniaki, pokrojone w plastry
1 czerwona i zielona papryka,

Przygotowanie:
Wymieszać olej, czosnek, kminek, sól i pieprz w małej misce. 4 łyżki marynaty przelać do dużej torby ziptop, dodać ocet i steki. Trzymać mięso w marynacie ok. 15 min. w temperaturze pokojowej lub co najmniej 2 godz. w lodówce. Do pozostałej części marynaty  wlać olej i przełożyć do drugiego worka ziptop, dodać plasterki ziemniaka i połówki papryki. Wymieszać warzywa w marynacie, przechowywać w lodówce 1 godz. Wyjąć ziemniaki i paprykę z torebki, pozostawiając marynatę. Ziemniaki grillować 18 min., obracając, paprykę 8 min., także obracając. Paprykę pokroić w paski, wymieszać z marynatą. Steki wyjąć z worka i grillować 3 min. na jednej stronie, obracając. Podawać ziemniakami i z papryką ułożoną na mięsie.