Grillowane piersi z kurczaka z cytryną i tymiankiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
• 2 piersi z kurczaka
• 1/2 cytryny
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka suszonego tymianku
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)
Dodatki: zielone oliwki w oliwie czosnkowej, grillowane kromki pieczywa oraz pesto z orzechów laskowych i bazylii
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z pozostałych kostek, włókien i skórek. Przeciąć w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem.
- W głębokim talerzu wymieszać sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, dodać drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek. Włożyć piersi z kurczaka i wymaczać je w marynacie. Odstawić na 10 minut, rozgrzać grill.
- Ułożyć piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu. Grillować mięso przez około 5 – 6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Nie ruszać więcej mięsa podczas grillowania, aby go nie pozbawić soków i nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku.
- W połowie grillowania na kurczaku ułożyć gałązki świeżego tymianku i lekko go podsuszyć. Taki chrupiący tymianek dodatkowo wzbogaci smak mięsa. Podawać z zielonymi oliwkami, z pesto z orzechów laskowych i bazylii oraz grillowanym pieczywem. Można też zrobić kanapki: chleb posmarować pesto, przykryć kurczakiem i połówkami oliwek