Grillowane naleśniki z jajkiem, groszkiem, mozzarellą i anchois
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI (na 5 naleśników):
ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 100 g mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
farsz:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 1 kulka mozzarelli 125 g
- 1 cebulka czerwona
- 15 filecików anchois
- sól, pieprz do smaku
- dodatki: majonez, rzeżucha
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto zmiksować. Odstawić na 15 minut. Groszek ugotować, przelać zimną wodą, odcedzić. Jajka pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Wymieszać wszystko razem. Doprawić solą i pieprzem. Anchois lekko osączyć z oliwy, mozzarellę pokroić na paski. Na spryskanej odrobiną oleju patelni smażyć z obu stron blade naleśniki – wyszło 5 sztuk. Naleśniki faszerować sałatką jajeczną z groszkiem, mozzarellą i po 3 anchois na sztukę. Zawinąć, a brzegi wcisnąć do środka. Układać złożoną stroną do dołu na karbowanej patelni lub grillu elektrycznym. Grillować chwilę z obu stron do zarumienienia. Podawać z majonezem lub sosem majonezowo-jogurtowym i zieleniną, np. rzeżuchą.