Grillowane warzywa z sosem tzatziki

27 sierpnia 2012, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
1 młoda cukinia
kilkanaście pieczarek
pół małego brokuła
1 czerwona papryka
odrobina oleju (ja użyłam sezamowego)
gotowa przyprawa do szaszłyków, lub inna do grillowanych warzyw, bądź też ulubione zioła

Na SOS:
1 mały ogórek długi, lub jeśli jest duży to pół
180-200 ml jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
kilka kropel soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Warto najpierw przygotować sos, bowiem dobrze jest go po zrobieniu potrzymać z godzinkę w lodówce, by”naciągnął” smakiem.
Ogórka obieramy. Ja starłam go na tarce o dużych oczkach i odcisnęłam z  nadmiaru soku, lecz jeśli wolicie mieć większe kawałki ogórka w sosie, możecie przekroić go na pół, wybrać za pomocą łyżeczki środek z  pestkami, a pozostałą część pokroić w drobniutką kosteczkę.
Do pokrojonego/startego ogórka dodajemy jogurt grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki.

Warzywa myjemy. Brokuła dzielimy na drobne różyczki. Cukinię kroimy na plasterki, paprykę zaś na mniejsze kawałki. Pieczarki obrane ze skórki przekrawamy na połówki.Posypujemy warzywa przyprawami i skrapiamy olejem. Delikatnie mieszamy
Smażymy z obu stron na patelni grillowej , aż warzywa zmiękną, a na ich powierzchni pojawią się charakterystyczne brązowe paseczki :)

Podajemy  z sosem.

file1346080306



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...