Grillowane warzywa z sosem tzatziki
Składniki:
1 młoda cukinia
kilkanaście pieczarek
pół małego brokuła
1 czerwona papryka
odrobina oleju (ja użyłam sezamowego)
gotowa przyprawa do szaszłyków, lub inna do grillowanych warzyw, bądź też ulubione zioła
Na SOS:
1 mały ogórek długi, lub jeśli jest duży to pół
180-200 ml jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
kilka kropel soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Warto najpierw przygotować sos, bowiem dobrze jest go po zrobieniu potrzymać z godzinkę w lodówce, by”naciągnął” smakiem.
Ogórka obieramy. Ja starłam go na tarce o dużych oczkach i odcisnęłam z nadmiaru soku, lecz jeśli wolicie mieć większe kawałki ogórka w sosie, możecie przekroić go na pół, wybrać za pomocą łyżeczki środek z pestkami, a pozostałą część pokroić w drobniutką kosteczkę.
Do pokrojonego/startego ogórka dodajemy jogurt grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki.
Warzywa myjemy. Brokuła dzielimy na drobne różyczki. Cukinię kroimy na plasterki, paprykę zaś na mniejsze kawałki. Pieczarki obrane ze skórki przekrawamy na połówki.Posypujemy warzywa przyprawami i skrapiamy olejem. Delikatnie mieszamy
Smażymy z obu stron na patelni grillowej , aż warzywa zmiękną, a na ich powierzchni pojawią się charakterystyczne brązowe paseczki :)
Podajemy z sosem.