Grillowane warzywa z sosem tzatziki

27 sierpnia 2012, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
1 młoda cukinia
kilkanaście pieczarek
pół małego brokuła
1 czerwona papryka
odrobina oleju (ja użyłam sezamowego)
gotowa przyprawa do szaszłyków, lub inna do grillowanych warzyw, bądź też ulubione zioła

Na SOS:
1 mały ogórek długi, lub jeśli jest duży to pół
180-200 ml jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
kilka kropel soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Warto najpierw przygotować sos, bowiem dobrze jest go po zrobieniu potrzymać z godzinkę w lodówce, by”naciągnął” smakiem.
Ogórka obieramy. Ja starłam go na tarce o dużych oczkach i odcisnęłam z  nadmiaru soku, lecz jeśli wolicie mieć większe kawałki ogórka w sosie, możecie przekroić go na pół, wybrać za pomocą łyżeczki środek z  pestkami, a pozostałą część pokroić w drobniutką kosteczkę.
Do pokrojonego/startego ogórka dodajemy jogurt grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki.

Warzywa myjemy. Brokuła dzielimy na drobne różyczki. Cukinię kroimy na plasterki, paprykę zaś na mniejsze kawałki. Pieczarki obrane ze skórki przekrawamy na połówki.Posypujemy warzywa przyprawami i skrapiamy olejem. Delikatnie mieszamy
Smażymy z obu stron na patelni grillowej , aż warzywa zmiękną, a na ich powierzchni pojawią się charakterystyczne brązowe paseczki :)

Podajemy  z sosem.

file1346080306



FORUM - bieżące dyskusje

Trening na prawidłowy oddech w czas…
Mi pomaga skupienie się w stresie na jakiejś poztywnej myśli, takie oddychanie jakoś...
Zupa buraczkowa z ziemniakami tłucz…
Fajny przepis tylko brak czasu ciągle na takie gotowanie, ja przez pośpiech...
Czego nie jeść przy delikatnym żołą…
Mi szkodzą np. surowe brokuły, próbowałam miksować je w koktajlach i nie daję...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Warto też zadbać o matę antypoślizgową na płytki i do wanny i nie dawać...