Grillowane burgery w aromatycznej panierce z przypraw podane z owocem kiwi

26 lutego 2012, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 żółtko
  • 1 mała miękka grahamka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypior z jednej dymki
  • sos sojowy
  • sok z 1/4 limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do grillowania
  • 2 owoce kiwi
  • 1/2 małej papryczki chili

panierka:

  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu (zielony, czerwony)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • skórka otarta z 1/2 limonki

PRZYGOTOWANIE:
Mięso doprawić roztartym ząbkiem czosnku, natką, szczypiorkiem, odrobiną sosu sojowego i pieprzu oraz sokiem z limonki. Dodać żółtko, namoczoną wcześniej w ciepłej wodzie, dobrze odciśniętą bułkę i dokładnie wymieszać. W moździerzu rozdrobnić pieprz i nasiona kolendry, dodać resztę przypraw i skórkę limonkową (oczywiście limonkę trzeba najpierw sparzyć) i utrzeć chwilę razem.
Z mięsa utworzyć 4 większe lub 6 mniejszych wypukłych kotletów. Grill elektryczny lub patelnię grillową dobrze rozgrzać, posmarować oliwą. Burgery posypać z obu stron mieszanką przypraw z moździerza. Grillować z obu stron do zarumienienia. Podawać z plasterkami kiwi, posiekaną papryczką chili, z ryżem gotowanym na sypko i cząstkami limonki. U mnie na zdj. sałatka z mini konserwowych ogórków z posiekaną natką pietruszki, białą cebulką, solą, pieprzem, łyżką oliwy i odrobiną soku z limonki.

file1330293835