Grillowane brzoskwinie w maślanej czapce
SKŁADNIKI:
3 średnie brzoskwinie
10 ciasteczek maślanych
2 łyżki masła
4 łyżki płatków migdałów
lody śmietankowe
listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Ciastka maślane wkładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy przy użyciu wałka do ciasta. Płatki migdałów prażymy na rozgrzanej patelni. 3 łyżki dodajemy do pokruszonych ciastek wraz z niezbyt twardym masłem. Dokładnie zagniatamy wszystkie składniki. Brzoskwinie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przecinamy na pół, usuwamy pestki. Kruszonkę z ciastek nakładamy na brzoskwinie. Połówki owoców owijamy w folię aluminiową. Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu około 6-8 minut, po czym rozchylamy folię i grillujemy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z kulką lodów, posypane pozostałymi płatkami migdałów. Przybieramy listkami mięty.