Grillowane banany

18 maja 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowane banany
Składniki:
4 łyżki masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy pumpkin pie (dyniowej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 średnie dojrzałe banany
oliwa
1 litr lodów waniliowych
Przygotowanie:
Rozgrzać grill. Roztopić masło w małym rondlu na średnim ogniu. Dodać brązowy cukier, sól i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotować do zgęstnienia około 5 min. Zdjąć z ognia, wymieszać z waniliowym ekstraktem i odstawić.
Każdego banana przeciąć wzdłuż, pozostawiając skórę i pędzlem rozprowadzić glazurę z masła i cukru. Ruszt skropić oliwą i położyć banany. Grillować do skarmelizowania glazury, tj. około 4 min. Obrócić banany na skórki i grillować, aż skórki będą lekko zaczernione (ok. 5 min.). Banany należy często polewać sosem w trakcie pieczenia. Zdjąć z grilla, ułożyć na półmisku. Podawać z gałką lodów waniliowych, skropione sosem.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...