Grillowane banany
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
4 łyżki masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy pumpkin pie (dyniowej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 średnie dojrzałe banany
oliwa
1 litr lodów waniliowych
4 łyżki masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy pumpkin pie (dyniowej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 średnie dojrzałe banany
oliwa
1 litr lodów waniliowych
Przygotowanie:
Rozgrzać grill. Roztopić masło w małym rondlu na średnim ogniu. Dodać brązowy cukier, sól i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotować do zgęstnienia około 5 min. Zdjąć z ognia, wymieszać z waniliowym ekstraktem i odstawić.
Każdego banana przeciąć wzdłuż, pozostawiając skórę i pędzlem rozprowadzić glazurę z masła i cukru. Ruszt skropić oliwą i położyć banany. Grillować do skarmelizowania glazury, tj. około 4 min. Obrócić banany na skórki i grillować, aż skórki będą lekko zaczernione (ok. 5 min.). Banany należy często polewać sosem w trakcie pieczenia. Zdjąć z grilla, ułożyć na półmisku. Podawać z gałką lodów waniliowych, skropione sosem.
Rozgrzać grill. Roztopić masło w małym rondlu na średnim ogniu. Dodać brązowy cukier, sól i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotować do zgęstnienia około 5 min. Zdjąć z ognia, wymieszać z waniliowym ekstraktem i odstawić.
Każdego banana przeciąć wzdłuż, pozostawiając skórę i pędzlem rozprowadzić glazurę z masła i cukru. Ruszt skropić oliwą i położyć banany. Grillować do skarmelizowania glazury, tj. około 4 min. Obrócić banany na skórki i grillować, aż skórki będą lekko zaczernione (ok. 5 min.). Banany należy często polewać sosem w trakcie pieczenia. Zdjąć z grilla, ułożyć na półmisku. Podawać z gałką lodów waniliowych, skropione sosem.