Grillowane banany

18 maja 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowane banany
Składniki:
4 łyżki masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy pumpkin pie (dyniowej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 średnie dojrzałe banany
oliwa
1 litr lodów waniliowych
Przygotowanie:
Rozgrzać grill. Roztopić masło w małym rondlu na średnim ogniu. Dodać brązowy cukier, sól i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotować do zgęstnienia około 5 min. Zdjąć z ognia, wymieszać z waniliowym ekstraktem i odstawić.
Każdego banana przeciąć wzdłuż, pozostawiając skórę i pędzlem rozprowadzić glazurę z masła i cukru. Ruszt skropić oliwą i położyć banany. Grillować do skarmelizowania glazury, tj. około 4 min. Obrócić banany na skórki i grillować, aż skórki będą lekko zaczernione (ok. 5 min.). Banany należy często polewać sosem w trakcie pieczenia. Zdjąć z grilla, ułożyć na półmisku. Podawać z gałką lodów waniliowych, skropione sosem.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...