Grillowana warzywna lasagna

14 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowana warzywna lasagna

Składniki:
1 opakowanie makaronu lasagne
3 małe cukinie, pokrojony w plastry (wzdłuż)
1 mały bakłażan, pokrojony w plastry (wzdłuż)
2 papryki żółte, pokrojone w ćwiartki
nonstick spray lub oliwa
1 pojemnik serka ricotta
1 słoik sosu marinara
1 1/4 filiżanki sera mozzarella
6 łyżeczek parmezanu
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Umieść makaron zalany wodą w naczyniu do pieczenia. Moczyć 15 min. Warzywa spryskać nonstick lub oliwą i grillować 8 do 12 min., obracając. Zdjąć z rusztu i pokroić na kawałki. Podrzucać do wymieszania. Makaron odsączyć na papierowych ręcznikach. Wylać wodę z naczynia do pieczenia i wytrzeć do sucha. Wymieszać serek ricotta oraz 2 łyżki wody. Wlać  1/2 szklanki sosu marinara na dno naczynia do pieczenia. Ułożyć: makaron, 2/3 szklanki mieszanki ricotta, 1 szklankę warzyw, 2/3 szklanki sosu, 1/4 szklanki mozzarella i 2 łyżeczki parmezanu. Powtórzyć warstwy dwa razy. Ostatnią warstwę ma stanowić makaron i sos.  Przykryć folią i piec 30 min. Odkryć, udekorować warzywami i serem i piec 15 min. lub do momentu kiedy ser się rozpuści.