Grillowana pierś z kurczaka z oliwą z oliwek OLIVARI i sosem Tabasco
Dziś zaprezentuję Wam pyszności, które przyrządziłam z dodatkiem oliwy z oliwek OLIVARI Extra Virgin oraz sosu Tabasco z zielonej papryczki Japaleno. Obydwa produkty miałam przyjemność testować dzięki uprzejmości serwisu Urodaizdrowie.pl
Pierś z kurczaka z grilla
• 3 średnie piersi z kurczaka
• oliwa z oliwek – 4 łyżki
• pół cytryny
• 2 ząbki czosnku
• tymianek – 1 łyżka
• sól, pieprz,
• sos tabasco
• tymianek
Przygotowanie:
Piersi kurczaka przeciąć w poprzek na dwie części. Lekko rozbić posolić, popieprzyć. Do soku z cytryny dodać posiekany czosnek, tymianek, oliwę z oliwek i sos tabasco – marynować w tym mięso ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzać grilla, potem ułożyć mięso na kratce i grillować z obu stron, aż będzie rumiane na zewnątrz, ale miękkie wewnątrz.
Pod koniec grillowania ułożyć gałązki świeżego tymianku na wierzchu. Można też dodać np. czarne oliwki, jeśli ktoś lubi. Podawać z grillowanym pieczywem.
Moja opinia o testowanych produktach:
Oliwa z oliwek OLIVARI świetnie komponuje się z delikatnym i chrupiącym mięskiem kurczaka. Jej smak przywodzi na myśl najlepszą pod słońcem śródziemnomorską kuchnię! Praktyczny dozownik, którego wcześniej nie spotkałam w oliwach, pozwala użyć dokładnie takiej ilości oliwy jak potrzebuję. Dotąd używałam kilku oliw z oliwek, jednak ta zasługuje na szczególną pochwałę, bo jest uniwersalna i będę ją stosować też do sałatek oraz innych dań.
Sos Tabasco z zielonej papryki Japaleno jest odtąd numerem jeden dla mojego narzeczonego, a i mnie zasmakowało mięsko skontrastowane z tak wyrazistym smakiem! Okazał się idealny do sporządzenia domowej marynaty. Pasuje do wielu dań, także do ryżu i makaronu, a nawet do zup! Ostatnio dodałam kilka kropel też do gulaszowej i miała niesamowity smak – polecam!