Grillowana karkóweczka z rukolą – przepis

Avatar photo
23 kwietnia 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dobra, nie taka do końca grillowana. Bo dla mnie patelnia grillowa nie jest odpowiednikiem grilla. I koniec kropka.
Jednakże takie mięsko uwielbiam, jest mięciutkie, soczyste i w ogóle niebo w gębie.
Mięso doprawione i przygotowane w taki sposób, podane z sałatą często jadałam będąc we Włoszech- ze świeżym chlebem lub bagietką najlepsze (szczerze, nigdy nie podawałam do takiego mięska ziemniaków, frytek czy też innych bananów z którymi można tak ową karkówkę podać).

(składniki na 3 porcje)

  • 250 g karkówki podzielonej na kawałki (ja podzieliłam na mniejsze, wyszło ich całkiem sporo)
  • 2 pomidory
  • 50 g rukoli
  • kilka listków sałaty lodowej
  • cytryna
  • oliwa z oliwek

marynata:

  • 1 liść laurowy
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • kilka kropel przyprawy w płynie (ja używam WINIARY)
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • odrobinę soli
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku

Składniki marynaty łączymy ze sobą (liść laurowy kruszymy drobno). Uwaga! Marynatę możemy przygotować dzień wcześniej aby nabrała aromatu.

2 godz przed smażeniem, karkówkę łączymy z marynatą.
Patelnię grillową rozgrzewamy dość mocno i kładziemy po kolei ciasno kawałki karkówki.
Smażymy około 10-15 minut, w zależności od grubości kawałków mięsa. Na koniec smażenia dodajemy sok z wyciśniętej 1/4 cytryny.

Na talerzach rozkładamy sałatę lodową porwaną na kawałki, na niej rukolę i na wierzchu pomidora pokrojonego w kostkę. Osalamy, dodajemy pieprzu, polewamy oliwą z oliwek. Gotowe mięso kładziemy obok sałaty, podajemy z pieczywem i ćwiartką cytryny ( bowiem, niektórzy lubią polać sobie dodatkowo sałatę z pomidorem- sokiem z cytryny) ;).

 

 

 

 

Miło mi też oznajmić, że wzięłam udział w kampanii  POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY ;)
Jestem zwolenniczką tego rodzaju oleju, rzepakowego najczęściej się używa w mojej kuchni. Ponadto zostałam posiadaczką calkiem sympatycznego shaker’a ;)

 

Tak więc i Wy pokochajcie olej rzepakowy !:)

Testowała:

redhead-in-the-kitchen.blogspot.com



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.