Grillowana biała kiełbaska z pikantną glazurą
Składniki: 8 małych białych parzonych kiełbasek, 2 cebule, 3 łyżki marynowanych zielonych olwiek drylowanych, suszony tymianek, papryka marynowana z serem solankowym, cynamon.
Glazura: 1/2 szkl. super pikantnego ketchupu, 2 łyżki miodu, 3 ząbki czosnku w oleju włoskim, łyżeczka mielonego imbiru, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz.
Wszystkie składniki glazury wymieszać w miseczce, dodać posiekany czosnek. Kiełbaski posmarować glazurą, nakłuć w kilku miejscach patyczkami do szaszłyków. Ułożyć je obok siebie na kształt koła i spiąć patyczkami. W oliwki włożyć po kawałku papryczki z serem. Powciskać je pomiędzy kiełbaski. Ułożyć na folii aluminiowej lub tacce do grillowania. Cebule obrać, pokroić w plastry, oprószyć cynamonem i ułożyć naokoło kiełbasek. Grillować ok. 20 min z obu stron lub piec ok. 20-25 min w piekarniku w temp. 220st.
Kiełbaski są bardzo pikantne, świetne na popołudnie w gronie znajomych. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.