Grill „pod pajączkiem”

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Dlaczego pod pajączkiem ? A bo mi się pajączek schował przed jesienią w pokoju i pojawił się zjeżdżając  na nitce pajęczyny  z żyrandola  akurat jak wnosiłam potrawę.

Składniki:

1 mała podwójna pierś z kurczaka

1 jajko

3 roztarte  na miałko  ząbki czosnku

3 łyżki pokrojonych drobno listków mięty

3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

1/4 łyżeczki curry

pieprz mielony

1 łyżka majonezu (to akurat mój wymysł – przekonałam się, że dodanie majonezu do kotletów mielonych sprawia, że nie są suche).

Przyprawa „Z czosnkiem i ziołami na  grilla „Winiary”

Zmiksować w malakserze  czosnek i  mięso. Wymieszać z  jajkiem, miętą, natką pietruszki, majonezem i curry. Doprawić  Przyprawą „Z czosnkiem i ziołami na grilla” i pieprzem. Dobrze wyrobić.

Namoczyć patyczki do szaszłyków. Oblepiać masą mięsną patyczek na 1/3 długości tworząc wałeczek. Piec na grillu  lub patelni grillowej obracając w trakcie pieczenia przez  ok.  10 minut.

Podawać z sosami jogurtowymi, sałatami i pieczywem typu pita lub pieczonymi ziemniakami.

Mnie spodobał się sposób, który gdzieś  wypatrzyłam: kroję pomidory w kostkę, cebulkę w piórka i mieszam  z kolorowymi sałatami. W pojemniku (szklankach po jednej porcji – lub miskach całość) – wsypuję na dno trochę warzyw zmieszanych z sałatą, skrapiam olejem z sokiem z cytryny, posypuję odrobiną „Sosu sałatkowego czosnkowo- ziołowego” i w taki pojemnik wstawiam upieczone kofty.

file1285445038