Grecka zupa cytrynowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
6 -7 szklanek wywaru z kurczaka
1/2 szklanki drobniutkiego makaronu lub ryżu
3 jajka
sok z dwóch cytryn
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
kilka plasterków cytryny do przybrania.
1/2 szklanki drobniutkiego makaronu lub ryżu
3 jajka
sok z dwóch cytryn
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
kilka plasterków cytryny do przybrania.
Przygotowanie:
Makaron/ryż ugotować w wywarze z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy już jest ugotowany, ubić jajka, połączyć je z sokiem z cytryny i łyżką stołową zimnej wody. Ucierając, powoli wlewać do nich łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną. Następnie jajka wlać do wywaru, zupę zdjąć z ognia, mieszać i doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać od razu przybraną plasterkami cytryny. Przy dodawaniu jajek trzeba bardzo uważać, aby się nie ścięły – nie można już doprowadzać zupy do wrzenia.