Gotuj się na grilla! Poradnik szefów kuchni Knorr

27 maja 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

11

1 z 5

Choć pogoda nie dopisała, wielu z nas w weekend majowy odświeżyło grilla. Ale to dopiero początek – przed nami ciepłe wiosenne i wakacyjne popołudnia. Soczyste piersi z kurczaka, aromatyczna karkówka, chrupiące kiełbaski – dla wszystkich, którzy właśnie zaczynają swoją przygodę z grillowaniem lub szukają sposobów, żeby uczynić przygotowane potrawy jeszcze lepszymi, szefowie kuchni Knorr mają garść cennych rad.

Nasze ulubione: wieprzowina…

Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, szczególnie na grilla poleca wieprzowinę, ponieważ jest dość mocno poprzerastana tłuszczem. Podczas grillowania tłuszcz się wytapia, rozluźniając włókna, między które dostają się soki mięsne – po upieczeniu mięso jest miękkie, kruche i soczyste. Wieprzowinę najlepiej kroić w plastry 1-2 centymetrowe, a podczas procesu grillowania używać przykrycia – wtedy mamy pewność, że temperatura pod przykryciem jest wszędzie taka sama, a kawałki mięsa będą gotowe w zbliżonym czasie. Dla centymetrowej grubości steka z karkówki pieczonego pod przykryciem możemy przyjąć czas grillowania od 5 do 7 minut z każdej strony. Ponadto na kilka godzin przed grillowaniem warto natrzeć mięso mieszanką przypraw: tymianku, rozmarynu, liścia laurowego, słodkiej papryki, goździków, czosnku. Jako że często trudno dobrać zioła i przyprawy w odpowiednich proporcjach, dużą pomocą okaże się naturalna Przyprawa do mięs Knorr, która może służyć także jako marynata.

Do grillowanych dań świetnym uzupełnieniem będą warzywa: z wieprzowiną znakomicie komponuje się delikatna sałata, ogórki kiszone oraz wszelkiego rodzaju sałatki ziemniaczane. Przy komponowaniu sałatek warto sięgnąć po Sosy sałatkowe Knorr, które znakomicie podkreślą ich smak.

Kurczaka grillujmy ze skórą, bo głównie w skórze i pod nią znajduje się tłuszcz, który uchroni mięso przed wysuszeniem. Skórę można usunąć już po grillowaniu. Do wyboru mamy skrzydełka, piersi oraz udka. Piersi grillujemy około 10 minut z każdej strony, po tym czasie nakłuwamy mięso i sprawdzamy, czy wypływające soki są przeźroczyste – to upewni nas, że mięso jest już gotowe do jedzenia. Aby urozmaicić danie, piersi z kurczaka można podać na grillowanym plastrze ananasa, mango czy melona. Jeśli zdecydujemy się na piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą czy suszonymi pomidorami, jako dodatku do marynaty użyjmy mieszanki rozmarynu i ostrej papryki. Kompozycje ziół i przypraw, które doskonale  pasują do kurczaka z grilla, szefowie kuchni Knorr zamknęli w naturalnych Przyprawach do kurczaka od Knorr – łagodnej z cytryną i koperkiem oraz pikantnej z pieprzem cayenne i rozmarynem.

Smakosze skrzydełek z kurczaka muszą pamiętać, że łatwo je spalić, dlatego na początek można je ułożyć na najwyższej półce grilla na ok. 20 minut, a dopiero potem grillować 5 minut z każdej strony, aby były chrupiące. W ostatniej fazie pieczenia można posypać skrzydełka ziarnami sezamu.

A może skusimy się na udka z kurczaka? Aby smakowały wyśmienicie, mięso należy skropić octem jabłkowym, doprawić szałwią, czosnkiem i tymiankiem, a potem grillować około 12 minut z każdej strony. Doskonałą alternatywą jest również Przyprawa do złotego kurczaka Knorr – kompozycja papryki, pomidorów, czarnego pieprzu, czosnku, cebuli, gałki muszkatołowej i cynamonu podkreśli smak mięsa drobiowego przyrządzanego na grillu.

Ryby, które warto wybrać na grilla, to pstrąg, dorada, sandacz oraz te bardziej tłuste, czyli łosoś, tuńczyk, makrela i śledź. Nie usuwajmy łusek, bo chronią one delikatne mięso ryby przed nadmiernym żarem. Mięso nacinamy, następnie do środka wkładamy zioła. Dobrym sposobem jest ułożenie mięsa na pokrojonych warzywach typu marchew czy pietruszka – wtedy skóra ryby nie przyklei się do rusztu. Dla bezpieczeństwa rybę można w całości zawinąć w folię aluminiową. Możemy też wyposażyć się w specjalne stalowe siatki do grillowania ryb.

Awangarda na grillu

Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, radzi, by w tym sezonie łaskawszym okiem spojrzeć na warzywa i owoce z grilla. Świetnie do tego nadaje się dynia zamarynowana w syropie klonowym czy pokrojone w plastry cukinia oraz bakłażan, którymi następnie można owinąć kawałki sera, np. fety. Wiele osób przekonało się już do grillowanej cebuli, okazuje się jednak, że cebuli w niczym nie ustępuje czosnek – w całości pieczony na grillu. Popularne warzywne szaszłyki można uatrakcyjnić, nadziewając składniki na trawę cytrynową. I jeszcze jedna ważna wskazówka – marynując warzywa takie jak bakłażan, lepiej nie moczyć ich w dużej ilości oliwy, bo mają tendencję do wciągania tłuszczu.

O ile grillowanie warzyw wydaje się nam dość naturalne, mało kto podejmuje się przygotowywania w ten sposób owoców. A według kucharzy Knorr one również mają w sobie wielki potencjał. Najlepiej wybrać ananasy, papaję, mango czy melona. Mogą one stanowić nie tylko samodzielny deser, ale również świetny dodatek do mięs. Łosoś z plastrem ananasa, kurczak z melonem, wieprzowe żeberka z mango lub papają to prawdziwie smakowite kąski z grilla. Czy pieczenie owoców wymaga specjalnych zabiegów? Na pewno warto mocno rozgrzać grilla, by cały proces jak najbardziej skrócić. Z owocami ciekawie też smakują sery – camembert z grillowanymi połówkami brzoskwiń czy wędzony oscypek z truskawkami.

I kilka słów o marynacie

  1. Dla równomiernego rozprowadzenia wszystkich przypraw po mięsie, mieszamy je najpierw z oliwą i dopiero taką masą nacieramy grillowane kawałki.
  2. Dobrą bazę do marynaty stanowią musztarda i ketchup – zawierają one ocet, który idealnie rozluźnia strukturę mięsa, czyniąc je wyjątkowo kruchym. Poza tym ketchup i musztarda świetnie się łączą z wszelkimi przyprawami.
  3. Bardziej oryginalne w smaku marynaty można przygotować z wykorzystaniem soi, miodu czy imbiru. Ważna uwaga odnośnie miodu – słodka marynata łatwo może się przypalić, dlatego nakładamy ją pod koniec grillowania, gdy mięso jest już niemal gotowe.
  4. Mięso zazwyczaj marynuje się dzień przed grillowaniem i przechowuje w lodówce. Dla lepszego efektu można je ponakłuwać szpikulcem – dzięki temu marynata lepiej przeniknie w głąb mięsa.
  5. Najlepszą marynatą do kurczaka jest jogurt, a to ze względu na zawarty w nim kwas mlekowy rozluźniający włókna i nadający kurczakowi soczystości. Jogurt łączymy z sokiem z cytryny, solą i czosnkiem. Reszta przypraw jest już kwestią gustu. Piotr Murawski poleca także naturalne Przyprawy do kurczaka Knorr, które pomogą nam szybko i prosto zamarynować mięso na grilla.

Na te wiosenno-letnie dni życzymy sukcesów w sztuce grillowania!



FORUM - bieżące dyskusje

Czy znacie jakiś ośrodek terapii na…
Pacjent musi jednak chcieć wyjść z nałogu, najlepsze osrodki nie pomogą bez jego chęci...
Częstochowa
Najszybciej można znaeźć pracę przez agencje pracy, oczywiście nie jakąś super, ale taką...
Fryzura a zawód
Wg mnie fryzura to drugorzędna sprawa, a o powadze świadczy zachowanie...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Polecam też dobre punktowe oświetlenie jak ktoś ma problem ze wzrokiem...