„Gotuj jak Top Chef” – recenzja | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

„Gotuj jak Top Chef” – recenzja

30 września 2014, dodał: Yolana
Artykuł zewnętrzny

Jesteś fanem programów o gotowaniu i marzysz o tym, żeby nauczyć się gotować jak prawdziwy kucharz? To jest książka właśnie dla Ciebie!

top_chef_500px

Poznaj 100 mistrzowskich przepisów, zawartych w pięknie wydanej pozycji o albumowym formacie. Okładkę zdobią piękne zdjęcia, które zachęcają do poznania zawartości książki. Tutaj przepisy uczestników programu, m.in. Agnieszki Buch, Adriana Felika, Pawła Kibarta czy Moniki Bielik przeplatają się z przemyśleniami jurorów „Top Chefa”: Ewy Wachowicz, Macieja Nowaka, Grzegorza Łapanowskiego czy Josepha Seeletso. Zawarte tu pomysły na nietuzinkowe rozwiązania w kuchni stanowią inspirację dla moich kulinarnych poczynań. Jako pierwsze przyrządziłam placki po koreańsku i moja rodzina była zachwycona, że wreszcie na stole zawitało inne danie niż tylko z typowo polskiej kuchni. W weekend na stole zagoszczą muffiny marchewkowe z kremem – liczę na to, że wreszcie przekonam moje dzieci do jedzenia warzyw, których dotąd nie lubiły. Są tu także przepisy na dania na szybko – szczególnie przydatny dział w sytuacji, gdy w ostatniej chwili trzeba coś zaserwować niezapowiedzianym gościom.

Książka ma zalety tak praktyczne, jak i estetyczne – jest znakomicie napisaną i zredagowaną książką kucharską z daniami na różne okazje i o zróżnicowanym stopniu trudności, a jako pięknie wydany album cieszy oczy – lubię oglądać świetne zdjęcia potraw, które od razu pobudzają mój apetyt.
Wiele z nich mnie zaskoczyło nietypowym połączeniem składników, kilka zafascynowało prostotą, która jednak nie odbiera im waloru innowacyjności. Książka ma też walor edukacyjny – o wielu składnikach prezentowanych tu potraw, np. serze dorblu dowiedziałam się właśnie stąd i oczywiście od razu musiałam poznać jego zastosowanie w kuchni:)
Poza przepisami znajdujemy tu wypowiedzi fachowców – m.in. w postaci porad na temat organizacji kuchennej przestrzeni oraz najlepszych sposobów duszenia mięs.
Z tą książką naprawdę można polubić gotowanie – zapraszam do kulinarnej podróży i poszukiwań ulubionych potraw spośród zaprezentowanych tutaj dań mistrzów!
Jola

Książkę poleca Wydawnictwo OTWARTE 

Dziękujemy za przekazanie egzemplarza do recenzji –
Redakcja



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...