„Gotuj jak Top Chef” – recenzja

30 września 2014,
dodał: Yolana
Artykuł zewnętrzny

Jesteś fanem programów o gotowaniu i marzysz o tym, żeby nauczyć się gotować jak prawdziwy kucharz? To jest książka właśnie dla Ciebie!

top_chef_500px

Poznaj 100 mistrzowskich przepisów, zawartych w pięknie wydanej pozycji o albumowym formacie. Okładkę zdobią piękne zdjęcia, które zachęcają do poznania zawartości książki. Tutaj przepisy uczestników programu, m.in. Agnieszki Buch, Adriana Felika, Pawła Kibarta czy Moniki Bielik przeplatają się z przemyśleniami jurorów „Top Chefa”: Ewy Wachowicz, Macieja Nowaka, Grzegorza Łapanowskiego czy Josepha Seeletso. Zawarte tu pomysły na nietuzinkowe rozwiązania w kuchni stanowią inspirację dla moich kulinarnych poczynań. Jako pierwsze przyrządziłam placki po koreańsku i moja rodzina była zachwycona, że wreszcie na stole zawitało inne danie niż tylko z typowo polskiej kuchni. W weekend na stole zagoszczą muffiny marchewkowe z kremem – liczę na to, że wreszcie przekonam moje dzieci do jedzenia warzyw, których dotąd nie lubiły. Są tu także przepisy na dania na szybko – szczególnie przydatny dział w sytuacji, gdy w ostatniej chwili trzeba coś zaserwować niezapowiedzianym gościom.

Książka ma zalety tak praktyczne, jak i estetyczne – jest znakomicie napisaną i zredagowaną książką kucharską z daniami na różne okazje i o zróżnicowanym stopniu trudności, a jako pięknie wydany album cieszy oczy – lubię oglądać świetne zdjęcia potraw, które od razu pobudzają mój apetyt.
Wiele z nich mnie zaskoczyło nietypowym połączeniem składników, kilka zafascynowało prostotą, która jednak nie odbiera im waloru innowacyjności. Książka ma też walor edukacyjny – o wielu składnikach prezentowanych tu potraw, np. serze dorblu dowiedziałam się właśnie stąd i oczywiście od razu musiałam poznać jego zastosowanie w kuchni:)
Poza przepisami znajdujemy tu wypowiedzi fachowców – m.in. w postaci porad na temat organizacji kuchennej przestrzeni oraz najlepszych sposobów duszenia mięs.
Z tą książką naprawdę można polubić gotowanie – zapraszam do kulinarnej podróży i poszukiwań ulubionych potraw spośród zaprezentowanych tutaj dań mistrzów!
Jola

Książkę poleca Wydawnictwo OTWARTE 

Dziękujemy za przekazanie egzemplarza do recenzji –
Redakcja



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.