Gotowany kurczak w prawdziwkowym sosie
Artykuł zewnętrzny
Aromatyczny sos z suszonych prawdziwków jest doskonałym dodatkiem do gotowanego kurczaka .
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 2 górne udka gotowanego kurczaka ( po ugotowaniu bulionu )
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 6 kapeluszy suszonych prawdziwków
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
Grzyby namoczyć a następnie ugotować w wodzie zmieszanej z bulionem do miękkości . Wyjąć i pokroić na paseczki . W rondelku rozgrzać masło i wrzucić na nie pokrojone prawdziwki . Chwilę smażyć mieszając .Zasypać mąką .Dobrze wymieszać .Rozprowadzić wywarem z gotowania grzybów . Dolać śmietankę . Włożyć mięso z kurczaka . Dusić 5 minut na małym gazie. Doprawić do smaku solą , pieprzem mielonym .
Podawać posypane pokrojoną natką pietruszki .