Gotowany kurczak – panierowany i obsmażany

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Gotowany kurczak – panierowany i obsmażany


Pomysł na wykorzystanie mięsa z kurczaka z rosołu ( lub innego wywaru ). Jeśli gotujemy wywar na zupę na kurczaku i nie wkładamy mięsa do zupy lub nie używamy do innego dania można większe jego kawałki wykorzystać do zrobienia II dania.

Czas : 15 minut

Składniki :

2-4 kawałki ugotowanego mięsa z kurczaka ( zależy jak są duże )
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz mielony
1 łyżka masła
3 łyżki oleju

Mięso z kurczaka posolić , popieprzyć , lekko ucisnąć tak by nadać mu kształt i panierować w jajku i bułce tartej .Na patelni rozgrzać olej z masłem i podsmażyć kotleciki na rumiano z obu stron .
Można panierować dodając do bułki tartej odrobinę utartego ostrego sera .

 

nadesłane: Babciagramolka