Gotowanie na parze – sposób na zdrowie

7 marca 2014,
dodał: Agito.pl
Artykuł zewnętrzny

file1394185545

Gotowanie na parze – sposób na zdrowie i utratę zbędnych kilogramów
TOP 5 urządzeń do gotowania na parze wg Agito.pl

Tradycja gotowania na parze wywodzi się z Chin i sięga ponad 6 tysięcy lat wstecz. Współcześnie przeżywa swój renesans. Nic w tym dziwnego –  gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów termicznej obróbki jedzenia, który pozwala zachować zawarte w produktach wartości odżywcze, witaminy i białka. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób ceniących zdrowe odżywianie i chcących zgubić parę centymetrów na wiosnę.

Tradycyjne gotowanie, czyli zamach na zdrowie i sylwetkę

Najpopularniejszymi metodami przygotowywania posiłków na ciepło jest gotowanie i smażenie. Żadna z tych metod nie jest jednak korzystna dla zdrowia. Tradycyjne gotowanie pozbawia posiłki sporej ilości składników mineralnych i witamin. Woda wypłukuje między innymi potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. W trakcie gotowania witaminy rozpuszczalne w wodzie (głównie C i B), sole mineralne, enzymy, składniki odżywcze – przedostają się do wody i wraz z nią wylewane są do zlewu w trakcie odcedzania. Przykładowo, podczas gdy tradycyjne gotowanie zmniejsza ilość witaminy C w warzywach o 70%, to gotując na parze tracimy jej zaledwie 40%. W wielu przypadkach alternatywą dla gotowania w wodzie jest smażenie na oleju. Niestety, w trakcie smażenia dochodzi do szeregu reakcji chemicznych, a wśród nich, do najniebezpieczniejszej dla zdrowia – karmelizacji węglowodanów. Przypiekanie i przypalanie posiłków wyzwala składniki rakotwórcze Ponadto, smażone potrawy, a zwłaszcza te panierowane, są wysokokaloryczne. Jeśli są codziennym składnikiem diety, sprzyjają przybieraniu na wadze.  Jak więc bez narażania zdrowia i z zachowaniem sylwetki przyrządzić smaczny, pełnowartościowy posiłek na ciepło?

łoaa

Na straży zdrowia i smaku

W przypadku gotowania na parze można mówić o samych zaletach. Po pierwsze, wymagają tylko jednego urządzenia: parowaru lub dedykowanego do tego garnka. Po drugie, produkty spożywcze przygotowane tą metodą zachowują większość bezcennych dla zdrowia składników odżywczych i mineralnych. Podkreślone zostają ich naturalne smaki i aromaty, co pozwala ograniczyć użycie niezdrowych polepszaczy smaków m.in. soli i mieszanek przypraw wzbogacanych solą i glutaminianem sodu. Dla osób pragnących utrzymać sylwetkę lub zrzucić kilka kilogramów po zimie, nie bez znaczenia jest fakt, że gotowanie na parze nie wymaga dodawania tłuszczu. Żywność przygotowana w ten sposób ma obniżoną wartość kaloryczną, nie ulega rozgotowaniu, zachowuje naturalne kolory, soczystość i smak. Na parze można gotować praktycznie wszystko: warzywa (również liściaste jak np. szpinak), ziemniaki, ryż, ryby, mięso i wiele innych produktów.

Jak gotować na parze?

Gotowanie na parze jest szybkie i proste. Wystarczy woda, bulion, odrobina wina oraz świeże produkty, by przyrządzić smaczny, pełnowartościowy posiłek. Jak zatem działa gotowanie na parze? Otóż woda podgrzewa się, wskutek czego powstaje para wodna, unosząca się do naczynia powyżej. Właśnie tam gotuje się potrawa. Niektóre warzywa, takie jak brokuły i kalafior, podczas tradycyjnego gotowania rozpadają się, a gotowanie ich na parze jest świetną alternatywą. Taki sposób przyrządzania zalecany jest też dla różnych gatunków ryb. Zamiast wody używamy w tym przypadku bulionu lub wina, do których dodajemy aromatyczne zioła. Wilgotne środowisko gotowania sprawia, że ryba jest bardzo soczysta.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.