Gotowa marynata Teriyaki Kikkoman – gdzie stosować?

11 października 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Umiejętność przygotowywania smacznych oraz szybkich potraw jest nie lada sztuką. Zwłaszcza gdy większość dnia spędzamy w pracy, a po powrocie do domu chcemy zjeść ciepły i sycący posiłek. Zapracowani z pewnością docenią walory wszelkich sosów, marynat, dressingów które w błyskawiczny sposób pozwalają nam na przyrządzenie niebanalnych dań. Ich bogactwo pozwoli na puszczenie wodzy fantazji i tworzenie ulubionych połączeń smakowych. Przyrządzone w taki sposób potrawy będą dalekie od monotonni i na pewno dodadzą szczypty animuszu do codziennego menu.


Jesienna aura służy przygotowywaniu pieczeni. Jednak odpowiednie ich przyrządzenie jest nie lada wyzwaniem dla każdej gospodyni domowej. Wymaga czasu oraz szczególnej uwagi zwłaszcza we wstępnym etapie przygotowania. W przeciwnym razie upieczona potrawa będzie wysuszona oraz mało soczysta. Jednym z zabiegów nadających pieczeni odpowiedni smak i aromat jest uprzednie zamarynowanie, bazy, z której jest ona przygotowywana. Dzięki temu mięso będzie aromatyczne i delikatne z pięknie przypieczoną skórką, a w środku kruche i jędrne. Sos do zamarynowania mięsa można przygotować samemu, ale dużo prościej i pewniej jest użyć gotowej marynaty Teriyaki Kikkoman. To kompozycja szlachetnych składników – naturalnie ważonego sosu sojowego, wina ryżowego, cukru oraz specjalnie dobranych przypraw. Produkt stworzony głównie z myślą o poprawie smaku i wyglądu potraw pieczonych, smażonych oraz grillowych. Marynowanie mięsa w Teriyaki nie jest pracochłonne a znacznie poprawia jakość pieczonej potrawy.

Nazwa teriyaki pochodzi od japońskiego czasownika teru (błyszczeć), gdyż marynata, którą smarowane jest mięso przed i w trakcie pieczenia, na potrawie błyszczy się i mieni ze względu na dużą zawartość cukru. W samej Japonii ze względu na fakt, iż jest to kraj wyspiarski przyrządzane w ten sposób są głównie różne rodzaje ryb, zaś na Zachodzie sosy Teriyaki służą znacznie częściej do marynowania mięsa. Często polecanym zwieńczeniem gorącego dania w marynacie Teriyaki jest oprószenie mięsa czy ryby drobno skrojoną zieloną cebulką, która pozwala wydobyć słodkawy smak sosu. Marynatę można też stosować jako dip i spożywać na zimno, z uprzednio upieczoną rybą czy choćby w kanapkach z indykiem. Tego typu rozwiązania od dawna stosowane są na przyjęciach koktajlowych, pozwalają bowiem na podanie prostych i zarazem eleganckich przekąsek zaskakujących walorami smakowymi.

Cena na półce: Marynata Teriyaki Kikkoman (150ml) – ok. 16 PLN

Przykładowy przepis na pieczone danie z użyciem marynaty Teriyaki Kikkoman:

Skrzydełka „Palce lizać” z marynatą Teriyaki Kikkoman

Składniki, 2 porcje:

  • 10 skrzydełek kurczaka (ok. 1kg)
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ cytryny
  • 14 łyżek marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Skrzydełka umyć i osuszyć, Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać Marynatę Teriyaki Kikkoman, miód i olej. Skrzydełka wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a jeśli masz czas najlepiej na całą noc. W międzyczasie skrzydełka można przemieszać.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, jedno obok drugiego. Przykryć folią aluminiową i piec przez około 70 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie i łatwo będzie odchodzić od kości. Zdjąć folię a skrzydełka jeszcze zarumienić.