Gordon Ramsay – słynny kucharz i jego restauracje

28 listopada 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Wystarczy jeden rzut oka na Gordona Ramsaya przy pracy, by zorientować się, że gotowanie jest dla niego prawdziwą pasją. W kuchni nie uznaje kompromisów. Jeśli coś nie jest perfekcyjne, klnie, krzyczy i nie szczędzi ostrych komentarzy. Ramsay żyje tym, co robi.

Szef kuchni, gwiazda ekranu

Gordon James Ramsay urodził się 8 listopada 1966 w Johnstone, w Szkocji. Obecnie jest jednym z najbardziej znanych szefów kuchni, restauratorem, osobowością telewizyjną, autorem książek kucharskich i przedsiębiorcą. Artysta, arogant, ekscentryk. Przez niektórych uważany za dziwaka, przez innych – za geniusza.
Jego przygoda z gotowaniem rozpoczęła się od pracy w hotelach pod czujnym okiem słynnych mistrzów kuchni. W 1998 roku otworzył swoją pierwszą restaurację w Chelsea. Jego nazwisko szybko stało się rozpoznawalne wśród ludzi ceniących sobie dobrą kuchnię. Dwa lata później został uhonorowany tytułem Kucharza Roku, a w następnym roku restauracja Gordona Ramsaya wyróżniona została w przewodniku Michelina trzema gwiazdkami, które utrzymał do dzisiaj. W ciągu kolejnych pięciu lat otworzył szereg restuaracji m.in.: Gordon Ramsay at Claridge’s, Pétrus, The Grill Room, Menu at The Connaught, The Savoy Grill oraz pierwszą restaurację poza Wielką Brytanią: Verre w Dubaju. Jego restauracje posiadają obecnie (2011) łącznie 14 gwiazdek Michelin. To oznaka najwyższej jakości, rozpoznawany na całym świecie symbol kulinarnego mistrzostwa, przyznawany tylko najlepszym.
Ale to nie wszystko. Bo przecież są jeszcze puby (pierwszy, The Narrow, został otwarty w londyńskim Limehouse w 2007 roku). Są jeszcze popularne i świetnie się sprzedające książki kucharskie, w tym najnowsza, „Cooking for Friends”, zawierająca przepisy, z których może korzystać nawet początkujący kucharz. Są programy telewizyjne: „The F Word”, „Kitchen Nightmares”, a ostatnio „Gordon Ramsay: Cookalong Live”, w którym najsłynniejszy brytyjski szef kuchni zachęca widzów, by gotowali razem z nim, obserwując to, co dzieje się na ekranie. Program, emitowany na antenie Channel 4 w piątkowe wieczory, ogląda co tydzień ponad 2,5 miliona widzów. Publikacje w języku polskim, to m. in.: Łatwe gotowanie (2008), Niedzielne przysmaki (2008), Szef kuchni na każdą porę roku (2010), Kuchnie świata (2010).
Obecnie mieszka w Wandsworth w południowym Londynie z żoną Taną i czwórką dzieci: Megan, Matyldą oraz bliźniakami Jackiem i Holly. Jest przyjacielem gwiazd, w tym Victorii Beckham, wraz z którą miał nawet otworzyć specjalizującą się w brytyjskiej kuchni restaurację w Los Angeles. Producenci telewizyjni również uwielbiają jego charyzmę, specyficzne poczucie humoru i energię, która przyciąga widzów jak magnes.
Mało kto wie, że… Gordon Ramsay jest leworęczny. W 2004 roku jego program „Kitchen Nightmares” był nominowany do nagrody BAFTA, przyznawanej przez Brytyjską Akademię Sztuk Filmowych i Telewizyjnych. W lipcu 2006 odebrał z rąk królowej Elżbiety II Order Imperium Brytyjskiego (Order of the British Empire – OBE) za wybitne zdolności kulinarne. Od 9 lat bierze udział w Maratonie Londyńskim.
Dla miłośników (i miłośniczek) dobrej kuchni restauracje Gordona Ramsaya są rajem na ziemi. Zawsze świeże, sezonowe produkty, oryginalne przepisy i niebanalne połączenia smaków są ich znakiem firmowym. Choć kryzys szaleje, warto choć raz spróbować doskonałych potraw w jednym z przybytków najsłynniejszego brytyjskiego szefa kuchni. Oto najsłynniejsze z nich:
1. Restaurant Gordon Ramsay – wyszukana, subtelna francuska kuchnia, która zaspokoi nawet najwyższe wymagania. Adres: 68 Royal Hospital Road, London SW3 4HP
2. Gordon Ramsay at Claridges – prawdziwie luksusowe wnętrze w stylu Art Deco, nowoczesna europejska kuchnia. Adres: 49 Brook Street, London W1K 4HR
3. Murano – klasyczna elegancja w każdym calu, silne włoskie akcenty w menu. Adres: 20 Queen Street, London W1J 5PR
4. Maze – widok na piękne ogrody Grosvenor Square, połączenie francuskiej kuchni z nowatorskim, azjatyckim sposobem jedzenia: można zamówić kilka małych dań i delektować się różnymi smakami. Adres: 10-13 Grosvenor Square, London W1K 6JP
5. The Narrow – pub w budynku byłego browaru, z widokiem na Tamizę. Klasyczne brytyjskie menu zmienia się wraz z porami roku. Adres: 44 Narrow Street, London E14 8DP.

Pasja smaku

Wydawnictwo Publicat opublikowało właśnie „Pasję smaku ” autorstwa Gordona Ramsaya. Polecamy zakup tej książki, o której Thane Prince pisze: „Każda strona tej książki jest przesycona pasją przyrządzania wykwintnych potraw (…). Najprostsze składniki Gordon łączy w taki sposób, że powstają cudowne dania, będące poezją smaku”.
W książce znalazło się ponad 100 przepisów, charakteryzujących się niezwykłą lekkością i intensywnością smaku.  Autor zebrał tu receptury na potrawy, jakie serwował w restauracji Aubergine. Wykorzystując wyłącznie najświeższe składniki, minimalne ilości masła i śmietany oraz najbardziej klarowne, nasycone intensywnym smakiem buliony, Ramsay przyrządza wysublimowane potrawy, dostarczające podniebieniu wspaniałych wrażeń. Wiele jego znanych przepisów – m.in. zupa cappuccino z langust i soczewicy, tortellini z ratatouille z warzywami w sosie gazpacho czy rabarbarowy cre`me brulée – zostało dostosowanych do możliwości kuchni domowej i podzielonych na łatwe do zrealizowania etapy.
W 1997 r. „Pasja smaku” zdobyła nagrodę Glenfiddich za Najlepszą Książkę Kulinarną Roku.
Wydawca: Publicat
Autor: Gordon Ramsay
Liczba stron: 192
EAN: 9788324518821
Cena rynkowa: 59.00 PLN
Cena promocyjna: 50.15 PLN
Książkę poleca Grupa Wydawnicza Publicat: www.publicat.eu
Do kupienia tutaj: www.najlepszyprezent.pl

Recenzja Katarzyny:

Gordona zawsze uważałam za profesjonalistę, wręcz pedantycznego kucharza dbającego o najdrobniejszy szczegół. Tak było i tym razem: książka Pasja smaku okazała się właściwie przepięknym albumem z kolorowymi zdjęciami, poradnikiem pełnym pasji, wprowadzającym każdego czytelnika w zachwyt, ukazującym kunszt mistrza sztuki kulinarnej jakim jest bez wątpienia szef Ramsay. Książka jest wydana bardzo ambitnie, posiada elegancką twardą oprawę i powinna znaleźć się na półce blogerów kulinarnych i pasjonatów gotowania. Chłonę każdy przepis i wyobrażam sobie jak pachnie i smakuje potrawa wykonana wprawną ręką  szefa kuchni. Możemy tylko pomarzyć, że uda nam się odwzorować talent kulinarny Gordona Ramsaya, ale i tak lubieżnie podglądam z wypiekami na twarzy każdy inspirujący przepis, z nadzieją, że uda mi się wyczarować chociaż jedno wykwintne danie.

Dziękujemy Grupie Wydawniczej Publicat za udział w naszej akcji i przekazanie egzemplarza do recenzji Redakcja






FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...