Gordon Ramsay – słynny kucharz i jego restauracje
28 listopada 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Wystarczy jeden rzut oka na Gordona Ramsaya przy pracy, by zorientować się, że gotowanie jest dla niego prawdziwą pasją. W kuchni nie uznaje kompromisów. Jeśli coś nie jest perfekcyjne, klnie, krzyczy i nie szczędzi ostrych komentarzy. Ramsay żyje tym, co robi.
Szef kuchni, gwiazda ekranu
Jego przygoda z gotowaniem rozpoczęła się od pracy w hotelach pod czujnym okiem słynnych mistrzów kuchni. W 1998 roku otworzył swoją pierwszą restaurację w Chelsea. Jego nazwisko szybko stało się rozpoznawalne wśród ludzi ceniących sobie dobrą kuchnię. Dwa lata później został uhonorowany tytułem Kucharza Roku, a w następnym roku restauracja Gordona Ramsaya wyróżniona została w przewodniku Michelina trzema gwiazdkami, które utrzymał do dzisiaj. W ciągu kolejnych pięciu lat otworzył szereg restuaracji m.in.: Gordon Ramsay at Claridge’s, Pétrus, The Grill Room, Menu at The Connaught, The Savoy Grill oraz pierwszą restaurację poza Wielką Brytanią: Verre w Dubaju. Jego restauracje posiadają obecnie (2011) łącznie 14 gwiazdek Michelin. To oznaka najwyższej jakości, rozpoznawany na całym świecie symbol kulinarnego mistrzostwa, przyznawany tylko najlepszym.
Obecnie mieszka w Wandsworth w południowym Londynie z żoną Taną i czwórką dzieci: Megan, Matyldą oraz bliźniakami Jackiem i Holly. Jest przyjacielem gwiazd, w tym Victorii Beckham, wraz z którą miał nawet otworzyć specjalizującą się w brytyjskiej kuchni restaurację w Los Angeles. Producenci telewizyjni również uwielbiają jego charyzmę, specyficzne poczucie humoru i energię, która przyciąga widzów jak magnes.
Mało kto wie, że… Gordon Ramsay jest leworęczny. W 2004 roku jego program „Kitchen Nightmares” był nominowany do nagrody BAFTA, przyznawanej przez Brytyjską Akademię Sztuk Filmowych i Telewizyjnych. W lipcu 2006 odebrał z rąk królowej Elżbiety II Order Imperium Brytyjskiego (Order of the British Empire – OBE) za wybitne zdolności kulinarne. Od 9 lat bierze udział w Maratonie Londyńskim.
1. Restaurant Gordon Ramsay – wyszukana, subtelna francuska kuchnia, która zaspokoi nawet najwyższe wymagania. Adres: 68 Royal Hospital Road, London SW3 4HP
2. Gordon Ramsay at Claridges – prawdziwie luksusowe wnętrze w stylu Art Deco, nowoczesna europejska kuchnia. Adres: 49 Brook Street, London W1K 4HR
3. Murano – klasyczna elegancja w każdym calu, silne włoskie akcenty w menu. Adres: 20 Queen Street, London W1J 5PR
4. Maze – widok na piękne ogrody Grosvenor Square, połączenie francuskiej kuchni z nowatorskim, azjatyckim sposobem jedzenia: można zamówić kilka małych dań i delektować się różnymi smakami. Adres: 10-13 Grosvenor Square, London W1K 6JP
5. The Narrow – pub w budynku byłego browaru, z widokiem na Tamizę. Klasyczne brytyjskie menu zmienia się wraz z porami roku. Adres: 44 Narrow Street, London E14 8DP.
Pasja smaku
Wydawnictwo Publicat opublikowało właśnie „Pasję smaku ” autorstwa Gordona Ramsaya. Polecamy zakup tej książki, o której Thane Prince pisze: „Każda strona tej książki jest przesycona pasją przyrządzania wykwintnych potraw (…). Najprostsze składniki Gordon łączy w taki sposób, że powstają cudowne dania, będące poezją smaku”.
W 1997 r. „Pasja smaku” zdobyła nagrodę Glenfiddich za Najlepszą Książkę Kulinarną Roku.
Wydawca: Publicat
Autor: Gordon Ramsay
Liczba stron: 192
EAN: 9788324518821
Cena rynkowa: 59.00 PLN
Cena promocyjna: 50.15 PLN
Autor: Gordon Ramsay
Liczba stron: 192
EAN: 9788324518821
Cena rynkowa: 59.00 PLN
Cena promocyjna: 50.15 PLN
Książkę poleca Grupa Wydawnicza Publicat: www.publicat.eu
Do kupienia tutaj: www.najlepszyprezent.pl
Do kupienia tutaj: www.najlepszyprezent.pl
Recenzja Katarzyny:
Gordona zawsze uważałam za profesjonalistę, wręcz pedantycznego kucharza dbającego o najdrobniejszy szczegół. Tak było i tym razem: książka Pasja smaku okazała się właściwie przepięknym albumem z kolorowymi zdjęciami, poradnikiem pełnym pasji, wprowadzającym każdego czytelnika w zachwyt, ukazującym kunszt mistrza sztuki kulinarnej jakim jest bez wątpienia szef Ramsay. Książka jest wydana bardzo ambitnie, posiada elegancką twardą oprawę i powinna znaleźć się na półce blogerów kulinarnych i pasjonatów gotowania. Chłonę każdy przepis i wyobrażam sobie jak pachnie i smakuje potrawa wykonana wprawną ręką szefa kuchni. Możemy tylko pomarzyć, że uda nam się odwzorować talent kulinarny Gordona Ramsaya, ale i tak lubieżnie podglądam z wypiekami na twarzy każdy inspirujący przepis, z nadzieją, że uda mi się wyczarować chociaż jedno wykwintne danie.
Dziękujemy Grupie Wydawniczej Publicat za udział w naszej akcji i przekazanie egzemplarza do recenzji – Redakcja