Gorący kociołek warzywny na mrozy
Na pierwsze mrozy :
Mrozek szczypie – miło zjeść miseczkę czegoś gorącego .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 4 kolorowe papryki ( czerwona, żółta, zielona , biała )
- 2 pomidory
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1/2 białej części pora
- 3 cebule
- 30 dag pieczarek
- 1 puszka ( słoik ) fasolki konserwowej krojonej ( odsączonej )
- 3 kiełbaski- śląskie ( tak ok 20 dag )
- 20 dag wędzonki
- 4 łyżki smalcu
- 1 łyżka oleju
- 2 kostki mięsne z papryką ( lub maggi czy inna przyprawa do zup i sosów )
- pieprz mielony
- 2 łyżki przyprawy ,, Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem \” ( lub czosnek granulowany, suszona papryka i suszona bazylia )
- sól
- 1 szklanka wody
Papryki wypestkować i pokroić w paseczki , pomidory w pół plasterki lub kostkę , ziemniaki i marchew w plasterki .
Cebule i por pokroić w piórka i zezłościć na 2 łyżkach smalcu – włożyć do papryki. Pieczarki pokrojone w ćwiartki usmażyć na rumiano na pozostałym łyżce smalcu z olejem . Dodać do reszty składników.
Wędzonkę pokrojoną w paseczki obsmażyć na reszcie smalcu na patelni – włożyć wraz z tłuszczem do garnka . Kiełbaski pokroić w kawałeczki i też wymieszać z resztą składników. Podlać wodą .Wrzucić kostki mięsne .Dusić 45 minut . Dodać fasolkę szparagową i dusić jeszcze 15 minut .
Doprawić do smaku pieprzem, papryką mieloną ,przyprawą – ,,Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem \”, solą . Zagotować. Podawać posypane pokrojoną natką pietruszki z pieczywem lub bez.