Gorący kociołek warzywny na mrozy

18 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Na pierwsze mrozy :

Mrozek szczypie – miło zjeść miseczkę czegoś gorącego .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 4 kolorowe papryki ( czerwona, żółta, zielona , biała )
  • 2 pomidory
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1/2 białej części pora
  • 3 cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 1 puszka ( słoik ) fasolki konserwowej krojonej ( odsączonej )
  • 3 kiełbaski- śląskie ( tak ok 20 dag )
  • 20 dag wędzonki
  • 4 łyżki smalcu
  • 1 łyżka oleju
  • 2 kostki mięsne z papryką ( lub maggi czy inna przyprawa do zup i sosów )
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki przyprawy ,, Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem \” ( lub czosnek granulowany, suszona papryka i suszona bazylia )
  • sól
  • 1 szklanka wody

file1292660346

Papryki wypestkować i pokroić w paseczki , pomidory w pół plasterki lub kostkę , ziemniaki i marchew w plasterki .
Cebule i por pokroić w piórka i zezłościć na 2 łyżkach smalcu – włożyć do papryki. Pieczarki pokrojone w ćwiartki usmażyć na rumiano na pozostałym łyżce smalcu z olejem . Dodać do reszty składników.
Wędzonkę pokrojoną w paseczki obsmażyć na reszcie smalcu na patelni – włożyć wraz z tłuszczem do garnka . Kiełbaski pokroić w kawałeczki i też wymieszać z resztą składników. Podlać wodą .Wrzucić kostki mięsne .Dusić 45 minut . Dodać fasolkę szparagową i dusić jeszcze 15 minut .
Doprawić do smaku pieprzem, papryką mieloną ,przyprawą – ,,Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem \”, solą . Zagotować. Podawać posypane pokrojoną natką pietruszki z pieczywem lub bez.