Golonko po góralsku

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 tylne wieprzowe golonko

½ kg kiszonej kapusty

200 ml śmietany 12%

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka przyprawy do golonki

1 średnia cebula

5 łyżek oleju

Marynata:

¼ szklanki oleju

1 łyżeczka jabłkowego octu winnego

2 łyżki przyprawy do golonki

2 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Wykonanie:

Składniki marynaty (oprócz liści i ziela) dokładnie mieszamy ze sobą. Golonko pozbawiamy ewentualnej szczeciny (opalając ją nad gazem), dokładnie płuczemy. Nacieramy marynatą, obkładamy liśćmi oraz zielem i zostawiamy w lodówce na 24 godziny, następnie gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kość. Kapustę gotujemy przez około 20 minut. Na zimną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, włączamy gaz i smażymy aż cebula się zeszkli. Dokładamy kapustę i przyprawę do golonki. Smażymy przez 5 minut. Śmietanę mieszamy z solą. Golonko dzielimy na 2 porcje. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy ½ kapusty, golonko i resztę kapusty. Wygładzamy powierzchnię i wylewamy na nią śmietanę z solą. Zapiekamy (pod przykryciem) przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Smacznego!

file1256826817