Golonko po góralsku
Składniki:
1 tylne wieprzowe golonko
½ kg kiszonej kapusty
200 ml śmietany 12%
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do golonki
1 średnia cebula
5 łyżek oleju
Marynata:
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka jabłkowego octu winnego
2 łyżki przyprawy do golonki
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Wykonanie:
Składniki marynaty (oprócz liści i ziela) dokładnie mieszamy ze sobą. Golonko pozbawiamy ewentualnej szczeciny (opalając ją nad gazem), dokładnie płuczemy. Nacieramy marynatą, obkładamy liśćmi oraz zielem i zostawiamy w lodówce na 24 godziny, następnie gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kość. Kapustę gotujemy przez około 20 minut. Na zimną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, włączamy gaz i smażymy aż cebula się zeszkli. Dokładamy kapustę i przyprawę do golonki. Smażymy przez 5 minut. Śmietanę mieszamy z solą. Golonko dzielimy na 2 porcje. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy ½ kapusty, golonko i resztę kapusty. Wygładzamy powierzchnię i wylewamy na nią śmietanę z solą. Zapiekamy (pod przykryciem) przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!